Hlavní obsah

Poslední týden prázdnin bude tropický. Tentokrát doslova

Aktualizováno

Česko čeká nejteplejší závěr srpna od roku 2015, v nadcházejícím týdnu bude panovat tropické počasí s teplotami nad 30 stupňů a s vysokou vzdušnou vlhkostí. Netypicky teplé budou i noci, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 26.8.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

O tropickém počasí se u nás běžně hovoří pokaždé, když teploty přesahují třicítku, jenže tentokrát si užijeme tropy v pravém slova smyslu, neboť ve vzduchu bude takzvaná „prádelna“.

„Bude k nám proudit teplý a vlhký vzduch od jihovýchodu. Byť na teploměru uvidíme 32 stupňů, díky vysoké vzdušné vlhkosti bude naše pocitová teplota podstatně vyšší,“ uvedla Honsová. Ve vlhkém vzduchu budou v odpoledních hodinách vznikat lokální bouřky, které mohou být doprovázeny přívalovým deštěm.

„Raritou, která už není pro toto období moc typická, jsou vysoké noční teploty. Vyloučeny nejsou ani tropické noci (teplota neklesá pod 20 stupňů Celsia - pozn. red.), zejména ve větších městech,“ dodala meteoroložka.

V pondělí bude polojasno až oblačno, během dne místy s přeháňkami nebo bouřkami. V bouřkách mohou srážkové úhrny dosáhnout až 40 mm. Teploty přes den vystoupí na 27 až 31 stupňů. „Ve vlhkém vzduchu budeme pocitově vnímat teplotu až 33 stupňů,“ podotkla Honsová.

Úterý bude mít podobný scénář. Po ránu se teploty budou pohybovat mezi 19 a 15 stupni, ojediněle se vyskytnou mlhy nebo nízká oblačnost. Během rána a dopoledne bude jasno až polojasno, odpoledne polojasno až oblačno, místy s přeháňkami a bouřkami. Úhrny v bouřkách dosáhnou kolem 30 mm. Odpolední maxima opět vyšplhají na 27 až 31 stupňů.

Ve středu by mělo být jasno až polojasno. Během odpoledne ojediněle až oblačno, a to zejména v horských oblastech, v nížinách by přeháněk mělo být méně. Ráno bude opět 19 až 15 stupňů ojediněle s mlhami nebo nízkou oblačností. Nejvyšší teploty přes den se vyhoupnou na 28 až 32 stupňů.

Podobný bude také čtvrtek, kdy bude jasno nebo polojasno, během dne se při přechodně zvětšené oblačnosti objeví přeháňky nebo bouřky. Teploty po ránu budou opět vysoko mezi 19 a 15 stupni, odpoledne 28 až 32.

V pátek přijde slabá studená fronta

„V pátek přijde slabá studená fronta, uvidíme, jak moc se k nám bude chtít probojovat,“ řekla Honsová. Ranní teploty zůstanou mezi 19 až 15 stupni. Zpočátku dne bude polojasno až oblačno, postupně začne oblačnosti přibývat místy s přeháňkami a bouřkami. V Čechách bude odpoledne při zatažené obloze chladněji, a to mezi 24 a 28 stupni, na Moravě a ve Slezsku bude stále mezi 27 a 31 stupni.

Víkend nabídne polojasno, ojediněle s přeháňkami nebo bouřkami, ale zřejmě jich mnoho nebude. Teploty v sobotu ráno 18 až 14, odpoledne 27 až 31 stupňů. V neděli po ránu opět teplo s hodnotami mezi 19 a 15 stupni, maxima stále mezi 27 a 31.

Reklama

Výběr článků

Načítám