Hlavní obsah

Orkán prosvištěl rychlostí až 180 km/h, přes Prahu se hnal stovkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orkán Sabina, který se v pondělí prohnal přes Českou republiku, dosáhl v nárazech na vrcholu Sněžky (1603 metrů nad mořem) rychlosti až 180 kilometrů v hodině. Rychlosti přes 100 kilometrů přitom dosahoval i v nížinách, kde jsou podobné poryvy krajně neobvyklé.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Česká poštovna na vrcholu Sněžky

Článek

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dosahoval vítr rychlosti orkánu (přes 118 kilometrů v hodině) převážně na horách.

Silně však foukalo například i na Milešovce, kde vítr dopoledne dosáhl rychlosti až 162 kilometrů v hodině. Nárazy přes 120 kilometrů v hodině zaznamenala v pondělí i stanice v Ústí nad Labem.

Blackout v českých městech, bez proudu byly statisíce domácností

Počasí

Přes 100 kilometrů se dostala rychlost větru i v Praze. Stanice na Karlově ráno zaznamenala poryvy o rychlosti 104 kilometrů v hodině.

Jak připomněl meteorolog České televize Pavel Borovička, v nížinách se takováto rychlost větru může objevit „jednou za několik let”.

Foukat by podle meteorologů mělo i nadále. Nejvyšší stupeň výstrahy nicméně platil pouze do 13 hodin. Větrné počasí vydrží ještě v úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám