Hlavní obsah

Nynější dubnové sucho je horší než v předchozích dvou letech

Hydrometeorologická situace v Česku je nyní v dubnu horší, než tomu bylo ve stejném období v předchozích dvou letech, uvedl v neděli ve zprávě Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Pokud se dostupnost vody nezlepší, negativně to ovlivní zemědělství.

Foto: ČHMÚ

Stav hladiny podzemní vody v mělkých vrtech - 6.4. až 12.4. 2020

Článek

Na konci zimní sezóny na horách leželo trojnásobně menší množství vody ve sněhu, než tomu bylo před rokem, uvedl ČHMÚ. Opakovaný nedostatek sněhu v nižších polohách výrazně prohlubuje sucho. Odtávající sníh přivedl do podzemí a do říčních toků daleko méně vody.

Foto: ČHMÚ

Stav hladiny podzemní vody v mělkých vrtech - 9.4. až 15.4. 2018

Podzemní vody jsou tak na silně podnormální úrovni a jejich stav je tak pro polovinu dubna od roku 2018 na nejhorší úrovni. Aktuální stav byl podle meteorologů v předešlých letech na stejné úrovni až na konci dubna.

Foto: ČHMÚ

Stav hladiny podzemní vody v mělkých vrtech - 8.4. až 14.4. 2019

V řekách je stav vody podprůměrný, pouze v horských oblastech se blíží normálu. Kvůli vyšším teplotám se rozšiřuje i půdní sucho. Málo vláhy meteorologové zaznamenali ve středních a východních Čechách a na jižní a střední Moravě. Ohrožena je volně rostoucí vegetace včetně stromů.

„Pokud se bude nedostatek vody v nejbližších týdnech pokračovat, lze očekávat i negativní dopady na zemědělskou produkci,“ uvádí se ve zprávě ČHMÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám