Hlavní obsah

Meteorologové varovali před silnými bouřkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Během úterního podvečera a večera a rovněž ve středu se budou nad Českou republikou vytvářet silné bouřky, které může ojediněle doprovázet i krupobití, přívalové srážky a poryvy větru. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) může do čtvrtka na některých místech napršet mezi 40 a 70 milimetry srážek. Kroupy mohou mít velikost přes 20 milimetrů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bouřky, které se objeví v úterý odpoledne a večer, mohou doprovázet srážkové úhrny kolem 30 milimetrů a poryvy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině.

„Bouřková činnost bude pokračovat i v průběhu noci na středu, kdy budou srážky částečně přecházet do deště, který bude ojediněle vydatnější,” uvedli meteorologové. Výstraha bude platit do středečního rána pro Prahu, Vysočinu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

Ve středu odpoledne a večer podle meteorologů bouřková činnost opět zesílí, a to především v jižní polovině Čech. Opět se může objevit krupobití, poryvy větru a přívalové srážky s úhrny kolem 30 milimetrů.

„Ve východní polovině území, kde se očekávají bouřky nejsilnější, se zejména v podvečerních hodinách mohou vyskytnout i velmi silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 40 milimetrů, kroupami nad 20 milimetrů a nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině,” varoval ČHMÚ.

Bouřky by měly zeslábnout v průběhu noci na čtvrtek. Nejprve v Čechách a později i na východě republiky.

Velmi silné bouřky budou hrozit v Jihočeském, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Silné bouřky se mohou objevit v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském a Pardubickém kraji a rovněž na Vysočině.

Reklama

Výběr článků

Načítám