Hlavní obsah

Jaro o sobě dá vědět, bude až 17 stupňů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po uplynulém víkendu, který byl chladný a bohatý na přeháňky, se tento týden dočkáme pozvolného oteplování. Ačkoliv rána budou i nadále mrazivá, v sobotu a v neděli se v odpoledních maximech teploty dostanou až k 17 stupňům Celsia, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 22.3.2021 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Během nového pracovního týdne bude slábnout studené severozápadní proudění, které se k nám dostává po přední straně tlakové výše, která se sem rozšiřuje od západu, takže se bude postupně citelně oteplovat,” uvedla Honsová.

Připomněla, že za poslední týden připadlo v Jizerských horách, v Krkonoších a na Šumavě i přes 30 centimetrů sněhu. Tento týden by srážky měly být již pouze slabé a sněžení by se postupně mohlo objevovat už pouze v nejvyšších polohách hor. „Oblačnost bude proměnlivá – aprílová –, srážky budou slabé,” doplnila Honsová. Ráno se po celý týden budou objevovat mlhy.

V pondělí bude převládat proměnlivá oblačnost, místy s přeháňkami. Nejvyšší teploty se dostanou na 3 až 7 stupňů Celsia.

V úterý bude od západu zataženo až oblačno, ojediněle se vyskytnou dešťové přeháňky, od vyšších poloh převážně srážky sněhové,” uvedla Honsová s tím, že přechodně by mohlo být i polojasno. Ráno teploty klesnou na 0 až -4 stupně, přes den vystoupají na 5 až 9, při zmenšené oblačnosti až 10 stupňů Celsia.

Ve středu bude oblačno až zataženo s ojedinělými přeháňkami, které na horách mohou být sněhové. Ranní minima klesnou na 2 až -2 stupně, odpoledne se teploty vyhoupnou k 9 až 13 stupňům Celsia.

Polojasno až oblačno přinese čtvrtek. Ráno teploty klesnou na 2 až -2 stupně, přes den se dostanou na 10 až 14 stupňů Celsia.

Podobně bude i v pátek. Převažující polojasno až oblačno vystřídají během dne místy přeháňky, které mohou být na vrcholcích hor sněhové. Ráno teploty klesnou na 3 až -1 stupeň, nejvyšší denní vystoupají na 11 až 15 stupňů Celsia.

První jarní den v Česku mrzlo. Jaro se bude do našich krajů jen opatrně vkrádat

Domácí

Sobota nabídne polojasno až oblačno, na počátku dne ojediněle s přeháňkami. Ráno teploty klesnou na 5 až 1 stupeň, přes den bude na teploměru 12 až 16 stupňů Celsia.

V neděli by mělo být polojasno až oblačno, s ranními minimy mezi 6 a 2 stupni. Přes den se mohou teploty dostat na 13 až 17 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám