Hlavní obsah

Evropu zasáhlo sněžení: Španělsko čelí sněhové bombě, Česko se nadílky dočká taky

Přívaly sněhu a celodenní mráz předpovídají meteorologové pro následující dny po celé Evropě. V dlouhodobějším horizontu by se tak mohla splnit předpověď podstatně tužší zimy, než na jaké jsme byli zvyklí z posledních let, píše server týdeníku Focus s odkazem na německou meteorologickou službu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělsko a Itálii zasypal sníhVideo: Reuters

 
Článek

V současné chvíli ovlivňuje počasí nad střední a jižní Evropou tlaková níže z Azor, kterou ovlivňují další tlakové níže, bohaté na srážky. Sněží tak na mnoha místech, kde je to nezvyklé. Například Španělsko čelí doslova sněhové bombě, píše Focus. Přívaly sněhu zasypaly i sever Itálie a některé oblasti Rakouska.

Na vydatné sněžení se ovšem musí připravit také Česko, upozorňuje meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Počasí na jihu a ve střední Evropě ovlivňuje tlaková níže, která se ze Slovenska posouvá dále nad Polsko a ve středu ovlivní počasí nad Německem.

„Počasí v Česku ovlivní od jihu další tlaková níže, která bude přes naše území postupovat k jihovýchodu a přinese, s výjimkou severozápadu území, sněžení,“ popsala Honsová.

Foto: Windy

Předpověď sněžení za následujících 10 dní

Do čtvrtečního rána by v Česku místy mohlo napadnout až deset centimetrů mokrého sněhu, který může komplikovat dopravu a působit výpadky elektrického proudu.

„Očekávají se komplikace při chůzi, v dopravě, zásobování apod.,“ uvedli meteorologové a doplnili, že mokrý sníh může také lámat stromy a větve a způsobit škody na drátech elektrických vedení, a tím výpadky v energetice.

Milán zasypal sníh

Evropa

Meteorologové očekávají, že současný chladný ráz počasí bude pokračovat i v následujících dnech. Ve Španělsku či v Dalmácii by se měli připravit na další přívaly sněhu. Sněžit by mělo dokonce i v Madridu. Očekává se, že ve Španělsku spadne dalších 20 až 50 centimetrů sněhu.

Od výšky 300 metrů nad mořem by měla sněhová pokrývka vydržet.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Španělsko a Itálii zasypal sníh

Začátek roku bude chladný, sníh se objeví i v nížinách

Počasí

V Evropě panuje zimní počasí, pokud se rozpadá polární vír, tzv. vortex, a studené jádro se dostane nad starý kontinent. Což se nyní stalo. Jedno jeho jádro je nad Kanadou, druhé nad Norskem. „Pravděpodobnost toho, že během letošní zimy zažijeme déletrvající mrazy, se zvyšuje,“ uvedla Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám