Hlavní obsah

Česko zasáhne vichřice, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek varoval před velmi silným větrem, který v neděli zasáhne Českou republiku. Jihozápadní až západní vítr bude v nárazech dosahovat rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině a to i v nížinách.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výstraha meteorologů před silným větrem.

Článek

Varování se vztahuje na celou republiku. Platit začne v neděli v podvečer a meteorologové zatím počítají, že foukat bude i během pondělí a úterý.

Vysoký stupeň nebezpečí platí pro celé Čechy, Vysočinu, Moravskoslezský a části Olomouckého kraje. Pro zbylé kraje je varování na nízkém stupni, neboť rychlost větru by tam měla dosahovat rychlosti pouze kolem 70 kilometrů v hodině.

„Jsou očekávána poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách. Možné přerušení elektrického vedení,” uvedli meteorologové, kteří předpokládají rovněž komplikace v dopravě v důsledku polámaných stromů a popadaných větví. Na horách by lidé měli omezit vycházení.

Na Evropu se žene bouře Sabine s vichrem až 160 km/h

Evropa

Meteorologové také upozornili, že ještě horší situace bude na Britských ostrovech a v severozápadní Evropě, kde by měly být poryvy větru ještě silnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám