Hlavní obsah

Bouřky a lijáky udeřily. Na Žďársku vyplavily i zahradu Sáblíkové

• Aktualizováno
Novinky, ven, pem, jap, pch

Česko se v neděli potýká s bouřkami a přívalovými lijáky. Pro části Středočeského, Pardubického, Jihomoravského a Zlínského kraje a pro Vysočinu vydali meteorologové výstrahu s extrémním stupněm nebezpečí. Hasiči v několika obcích evakuovali obyvatele, v Heřmanově Městci na Chrudimsku voda z rybníka vyplavila domov pro seniory.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 14.6.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

On-line reportáž byla ukončena

21:50 - Výstraha před bouřkami vyprší ve 22 hodin, varování před velkou vodou potrvá až do pondělního rána

19:51 - V Pardubickém kraji deště odpoledne ustaly a následně začaly vzedmuté hladiny vodních toků klesat. Vzestup hladiny lze ještě čekat na střední a dolní části Novohradky na Chrudimsku, uvedl dispečink Povodí Labe.

„Další výskyt srážek během večera a noci již nepředpokládáme,“ uvedl vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. Přes den na některých místech kraje napršelo 50 až 90 litrů vody na metr čtverečný.

19:39 - Extrémní bouřky a následná povodeň zasáhly i dům a zahradu české rychlobruslařské hvězdy Martiny Sáblíkové v Počítkách na Žďársku. Obydlí trojnásobné olympijské vítězky na kraji vesnice sice výrazně poničené není, zahradu však voda stékající z nedalekého lesa značně poškodila. U Sáblíkové museli zasahovat i hasiči.

„Povodeň zasáhla celou naši vesnici, nejvíc její střední část. Já bydlím na kraji, ale na můj dům se valila voda z luk a pastvin od lesa. Pod vodou mám celou zahradu, která se nedávno dodělávala, voda natekla i do domu, takže jsme s rodinou vzali kýble, hadry a vytírali jsme,” uvedla Sáblíková ve vyjádření pro ČTK s tím, že se s náporem vody dokázali vcelku vyrovnat.

18:40 - V Brně-Žebětíně zaplavila voda po dešti místní školu. Situaci řešili hasiči, kteří kvůli počasí navečer registrovali přes 50 výjezdů. Jejich mluvčí Jaroslav Mikoška uvedl, že zatímco v sobotu hasiči vyjížděli většinou k bouří vyvráceným a polámaným stromům, v neděli nejčastěji čerpají vodu z deštěm zatopených sklepů.

17:57 - Holostřevy na Tachovsku překvapila povodňová vlna z místního potoka, jehož jindy nízká hladina vystoupala rychle skoro na dva metry.

Obyvatele Holostřev překvapila povodňová vlna, na návsi měli metr vody

Domácí

17:36 - Středočeským hasičům přibylo výjezdů kvůli bouřce, nejhorší situace je na Kolínsku. Od půlnoci zaznamenali hasiči v regionu 150 událostí, z nichž většina souvisela s počasím. Třetinu zásahů měli na Kolínsku, který je nejpostiženější částí kraje. Zatímco v sobotu hasiči většinou vyjížděli k popadaným stromům, v neděli spíš čerpají vodu ze zatopených sklepů a garáží.

Velká voda v Heřmanově MěstciVideo: Jana Pechová, Právo

16:27 - Hasiči od půlnoci do 16. hodiny evidují celkem 605 technických pomocí v souvislosti s bouřkami a přívalovými dešti. Nejvíce v Pardubickém kraji, kde se jedná o více než dvě stovky událostí, uvedl na Twitteru Hasičský záchranný sbor ČR.

16:19 -  Silné bouřky s přívalovými dešti si o víkendu v Libereckém kraji vyžádaly zhruba 65 výjezdů hasičů. Požárníci většinou odčerpávali vodu ze zatopených sklepů a odstraňovali spadané stromy. K událostem menšího rázu pak vyjížděli dobrovolní hasiči. V sobotu na kostel svaté Anny ve Skalici u České Lípy spadl strom, který hasiči následně odstranili.

15:43 - „V jednu chvíli to byla opravdu obrovská smršť. Během asi 30 minut zasahovali hasiči u 60 událostí,” uvedli hasiči Pardubického kraje. Od nedělního rána až do 15 hodiny evidovali v kraji více než 200 výjezdů.

„Voda se například na Chrudimsku, konkrétně u Vápenného Podola a Hrbokova valila z polí okny do domů. Zatopeno bylo několik domů a došlo i k evakuaci obyvatel. Ohrožena byla i obec Licomělice, kde hrozilo protržení nádrže. Tady hasiči evakuovali asi 17 osob. Vypadalo to, že k protržení hráze rybníka dojde i v Heřmanově Městci u domova důchodců. Tady ale došlo pouze k přelivu vody z hráze,” uvedla mluvčí hacičů Vendula Horáková.

15:06 - Voda z rybníka v Heřmanově Městci zaplavila nedaleký domov důchodců, evakuují z něj deset lidí. ČTK informuje, že rybník přetekl, ale hráz vydržela. Dřívější zpráva mluvila o protržení hráze.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

V Heřmanově Městci na Chrudimsku 14. června 2020 po silných deštích přetekla hráz rybníka u domova důchodců (na snímku)

14:47 - Říčka Novohradka ve stanici Luže dosáhla třetího povodňového stupně. Její hladina přesáhla 181 centimetrů.

14:30 - Silně postiženou obcí ve východních Čechách je po sobotní bouřce Pustá Rybná na Svitavsku. Voda z místního potoka Hlučál a jeho přítoků tu vytopila deset domů a zničila cesty uvnitř obce.

Pustou Rybnou vyplavila blesková povodeň

Domácí
Foto: kraje Pardubického HZS, ČTK

Lokální povodeň zasáhla také Pustou Rybnou na Svitavsku (na snímku), kde voda zatopila několik domů, sklepů a garáží.

14:25 Aktuálně nejvážnější situaci hlásí z Pardubického kraje. V obci Míčov na Chrudimsku bude evakuováno asi 10 domů. Voda v obci smetla i dvě vozidla do potoka. „Zatím zde nemáme hlášené žádné zraněné,” uvádí krajská policie na svém Twitteru.

14:16 - První povodňový stupeň už hlásí čtyři řeky na východě Čech. Konkrétně jde o Sázavu ve Žďáru, Loučnou v Litomyšli, potok Krounka v Ostradově a Novohradka v Luži. Aktuální průtoky řek uvádí na svém webu ČHMÚ zde.

14:00 - Podle informací reportérky Práva přímo na místě začíná voda v Počítkách už klesat. Stále ale stojí v některých zahradách a dvorcích a také ve sklepích. V ulicích vesnice je pak velký nános bahna. Hasiči pomáhají na místě s odklízecími pracemi.

Voda do obce stekla z nasycených polí a luk v okolí, Počítky totiž leží v dolíku mezi okolními mírnými kopci.

13:50 - Voda Počítkách na Žďársku natekla do několika domů.

Foto: Vysočina kraje HZS, ČTK

Z polí a luk dostala do obce Počítky na Žďársku. Podle místostarosty Františka Šustra natekla do několika domů.

13:43 - V Heřmanově Městci na Chrudimsku se podle ČT protrhla hráz zámeckého rybníka. Hasiči evakuují zdejší domov pro seniory, který sídlí v budově zámku. 

13:37 - „Situace je vážná,” uvedl na Facebooku hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Potvrdil, že se v obcích Vápenný Podol a Hrbokov na Chrudimsku před evakuací hasiči začala valit voda okny do domů.

„Zároveň z preventivních důvodů probíhá i evakuace obce Litomělice kvůli hrozbě protržení hráze rybníka,” oznámil dále hejtman.

13:32 - Policie varuje řidiče mířící na silnici I/17, u Heřmanova Městce se na silnici vylila voda. Řidiči by se, pokud je to možné, měli oblasti vyhnout. Novinkám to sdělil Ondřej Zeman z krajského ředitelství Pardubického kraje.

13:00 - Nejhorší situace je momentálně v Pardubickém kraji, během 30 minut tam hasiči vyjížděli k šedesáti událostem. Aktuálně evakuují hasiči dvě celé obce, Vápenný Podol a Hrbokov na Chrudimsku, voda z polí tam teče lidem do oken, potvrdila Novinkám mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Video z Facebooku: Povodeň v obci Vápenný Podol, jejíž obyvatelé museli být evakuováni.

12:50 - V obci Míčov na Chrudimsku se vyvalila voda z lesa a uvěznila dva seniory a jejich syna v domě. Na místo byla přivolána policejní hlídka, sdělila Novinkám mluvčí Policie ČR v Pardubickém kraji Markéta Janovská.

12:45 - Hasiče na Žďársku aktuálně zaměstnávají dva rybníky. Po klasickém přívalovém dešti, který se v pásu mezi Žďárem nad Sázavou a Novým Městem na Moravě přehnal během dopoledne, začaly ohrožovat obce Počítky a Nová Ves u Nového Města na Moravě přeplněné rybníky.

Nám rybník přetekl, voda je v ulicích.

„Nám rybník přetekl, voda je v ulicích, kromě našich hasičů tu zasahuje několik hasičských sborů z okolí, snaží se vodě uvolňovat cestu. Bagrujeme pod mostkem,“ v chvatu shrnula starostka obce Marcela Slámová.

Kvůli silnému dešti se  během nedělního dopoledne dostala voda z polí a luk do obce Počítky na Žďársku. Podle místostarosty Františka Šustra natekla do několika domů.

„Všechno teče od hlavní cesty z polí, přes louky a les. Zatím máme informace o dvou třech domech, že už je tam voda. Je možné, že to bude ještě horší, teď začíná znovu pršet," řekl místostarosta v 11 hodin. Pršet nad obcí podle něho začalo okolo 9:30. „Byla to velká průtrž, během chviličky tady byla voda," řekl Šustr.

11:45 - V Novém Městě na Moravě voda podle mluvčí hasičů Petry Musilové ohrožovala několik domů ve Žďárské ulici kvůli ucpané kanalizaci. Kvůli čerpání vody ze zatopených sklepů zasahovali hasiči v neděli dopoledne také v Polničce nebo Radešínské Svratce.

Svratka na prvním povodňovém stupni

Během dopoledne začala stoupat hladina Svratky, na profilu v Dalečíně dosáhla 120 centimetrů, což znamená první povodňový stupeň. Z břehů se přitom vylila už včera v noci v Borovnici na Žďársku, zaplavila přilehlé louky. Podle informací Novinek však její hladina záhy začala zase klesat.

„Jak rychle to přišlo, tak rychle to odešlo,“ řekl starosta Borovnice Edvard Holeš. Řeka se vylila do luk v jedné přílivové vlně, trvalo to prý asi půl hodiny. Vesnice je v pořádku.

Hrozí druhé stupně

„Z důvodu předpovídaných silných přívalových srážek očekáváme v zasažených oblastech prudké přechodné vzestupy hladin zejména menších toků až k úrovni 2. stupeň povodňové aktivity,” varuje na svém webu Český hydrometeorologický ústav.

Napršet během neděle může podle aktualizovaného varování meteorologů místy až 100 litrů vody na metr čtvereční. Hladiny řek tak budou podle meteorologů stoupat a někde se může vylít i ze břehů. S tím souvisí také varování před podmáčenými stromy, které mohou v navlhlé půdě ztrácet stabilitu a padat. Přechod srážkových oblastí nad Českem můžete sledovat zde.

V sobotu hrozí silné bouřky s přívalovými dešti a krupobitím, varovali meteorologové

Domácí

Varování před záplavami platí pro oblasti:  Pardubický kraj (Králíky, Lanškroun, Moravská Třebová), Olomoucký kraj (Hranice, Jeseník, Lipník nad Bečvou, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Přerov, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh), Zlínský kraj (Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Vsetín), Moravskoslezský kraj. Podrobnosti a aktuální vývoj je dostupný na webu ČHMÚ.

Meteorologové zároveň zpřísnili také varování před silnými bouřkami. Třetí, nejvyšší stupeň označovaný jako extrémní stupeň nebezpečí  platí pro východní Část Středočeského kraje, Vysočinu, Jihomoravský kraj a západ Zlínského kraje. Více zde.

Problémy na Zlínsku

Přes 60 výjezdů měli v sobotu hasiči v souvislosti s vydatným deštěm a bouřkami ve Zlínském kraji. Déšť je zaměstnal především na Zlínsku, kde je nejvíce postiženou oblastí Valašskokloboucko. Tam vyjížděli osmnáctkrát.

„Naplaveniny zde ucpávaly propusti. Bahno s vodou teklo po silnicích a na pozemky místních občanů. Rozvodnily se potoky, které ohrožovaly kolem stojící domy. Do domů se voda dostávala zpátky i přes odpady,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Dalších 14 případů řešili hasiči na Otrokovicku a jedenáct na zbytku území Zlínska.

Dalších 14 případů řešili hasiči na Otrokovicku a jedenáct na zbytku území Zlínska. Druhou zasaženou oblastí v kraji je Uherskohradišťsko, a to konkrétně 14 událostí. „Zde voda zaplavila sklepy mnoha bytových i rodinných domů. Taktéž se v této oblasti vyvracely stromy, podmáčené dlouhotrvajícím deštěm,“ popsala mluvčí.

Třikrát hasiči vyjížděli na Kroměřížsku. V jednom případě odstraňovali spadlý strom z cesty. V Tetěticích a Věžkách zasahovali u odlétávajících střech z domů, které poškodil vítr.

V Žítkové v Karpatech hrozilo v sobotu večer, že se protrhne hráz zdejšího rybníka. Podle reportéra Práva se ale situace do rána zklidnila. „Večer voda začala postupně odtékat, hladina klesla. Momentálně žádné nebezpečí nehrozí,“ řekla Právu v neděli ráno starostka Žitkové Šárka Šusteková.

Reklama

Výběr článků

Načítám