Hlavní obsah

Česko zasáhly bouřky, silný vítr lámal stromy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silný vítr doprovázený deštěm přinesl do Česka prudké ochlazení, na horách padal těžký mokrý sníh, vítr na mnoha místech lámal stromy a ničil střechy. Meteorologové večer prodloužili výstrahu před silným větrem téměř pro celou republiku až do úterních dvou hodin ráno a vydali také varování před bouřkami na východě Čech.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Stržená střechy v Trutnově

Článek

Právě části Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého kraje a Vysočiny zasáhly silné bouřky, varování před nimi platilo jen v pondělí večer. Vítr v bouřkách dosahoval v nárazech až 90 km/h.

„Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy,” uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Hasiči zasahují ve Svobodě nad Úpou

„Výstraha meteorologů se potvrdila. K šesté hodině ráno jsme evidovali 130 výjezdů, z toho se jednalo v drtivé většině případů o technickou pomoc při odstraňování nebezpečných stavů po silném větru. Začalo to kolem 18:00. Jde o spadlé stromy na silnice nebo uvolněné části střech. Většina událostí je na Trutnovsku. Nemáme hlášeno žádné zranění,” uvedla mluvčí hasičů Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

Podle meteorologů by v Královéhradeckém kraji přes noc mělo v polohách nad 600 metrů napadnout až pět centimetrů, na horách až 15 centimetrů nového sněhu.

Na Liberecku nevydržel nápor větru odběrový stan u nemocnice v České Lípě. I tady vítr lámal stromy a bral plechové střechy, voda z dešťů zatopila několik sklepů.

Ledoví muži udeří v plné síle

Počasí

Utržené jsou plechy ze střechy jednoho domu v Petrašovicích na Liberecku. „Kvůli silnému větru tam nelze ustavit výškovou techniku, čeká se, až se počasí zlepší,” uvedla Hložková.

Na místě ponechali hasiči i strom, který spadl na střechu rodinného domu v Jítravě na Liberecku a brání vstupu. „Nejde rozřezat bez rizika, že bychom způsobili škodu na domě. Bezprostřední ohrožení tam nehrozí, tak jsme majitelce domu doporučili strávit noc mimo objekt a předali jí kontakty na stromolezce,” uvedla mluvčí hasičů.

V Ústeckém kraji hasiči vyjížděli před desátou večerní k 42 událostem, které způsobil silný vítr.  Šlo o polámané stromy nebo větve, případně uvolněné kusy plechových střech. Postiženo bylo hlavně Orlickoústecko.

Stromy odklízeli hasiči například v Mladkově, Horní Dobrouči, Nekoři nebo Výprachticích v okrese Ústí nad Orlicí. Podobné zásahy měli rovněž v Trhové Kamenici na Chrudimsku nebo Horních Ředicích na Pardubicku. Celkem museli vyjíždět na zhruba tři desítky míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám