Hlavní obsah

Bouře Zehra a Bianca potrápí sever Evropy, do Česka přinesou vítr a sněžení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vichřice, bouřky, sněžení a déšť s sebou do Evropy přinášejí dvě hluboké tlakové níže, kterým němečtí meteorologové dali jména Zehra a Bianca. Na severu Německa a v Dánsku by nárazy větru měly dosáhnout 110 km/h. V Česku by měly být poryvy větru menší, rychlost by měla dosáhnout 70 km/h. Sněžit by mělo na celém území Česka, a to i v nížinách, uvedla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Na Evropu se žene vichr a sníh

Článek

Na sever Evropy, především Německo a Dánsko, udeřila v úterý tlaková níže Zehra. Vítr dosahuje v nárazech rychlosti až 110 km/h. S vichřicí se potýkají především spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko, Hamburk, Dolní Sasko a Meklenbursko-Přední Pomořansko.

„V porovnání s pondělním odpolednem zesílil vítr také v Česku. Fouká mírný až čerstvý s nárazy o rychlosti do 50 km/h, na horách až 70 km/h,“ uvedla Honsová.

Po zadní části Zehry začne od středy proudit do oblasti chladný polární vzduch. Kromě poklesu teplot bude sněžit. V polohách pod 400 metrů nad mořem to bude déšť se sněhem, od 400 metrů bude sněžit. Meteorologové počítají s tím, že by mělo napadnout přes 15 centimetrů sněhu ve středních polohách.

„V Česku by mělo být větrno, ve znamení čerstvého západního až jihozápadního větru s rychlostí v nárazech do 55 km/h, na horách do 70 km/h,“ uvedla Honsová. Sněžit podle jejích slov začne později, až s příchodem tlakové níže Bianca. Ta kromě větru s nárazy 110 km/h přinese i silné sněžení. V Německu by mělo napadnout až 20 centimetrů.

Tlaková níže Bianca začne počasí v Česku ovlivňovat od západu ve čtvrtek odpoledne a večer. „Bude foukat čerstvý vítr s nárazy až 70 km/h a začne sněžit. V noci na pátek by mělo sněžit i v nížinách, páteční ráno tak může být na většině území Česka bílé (poprvé letos v zimě),“ uvedla Honsová. Během pátečního dne se bude hranice sněžení zvyšovat nad 400 m a odpoledne budou srážky ustávat úplně. „V kombinaci s čerstvým větrem se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Výška sněhové pokrývky se bude upřesňovat, ale nejsou vyloučené komplikace v dopravě,“ dodala Honsová.

Kanárské ostrovy uvrhla písečná bouře do béžové tmy

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám