Hlavní obsah

Blackout v českých městech, bez proudu byly statisíce domácností

Právo, Novinky, ČTK, ok, kal, vor, pem, hon, orh, koc, mip, alf
Aktualizováno

Bouře Sabine, která od nedělního odpoledne páchala škody na severu a západu Evropy, dorazila do Česka. Vítr začal zesilovat během noci na pondělí. Na Sněžce dosáhl rychlosti 180 km/h, což odpovídá orkánu, podle meteorologů se ale jednalo o nárazy a vichřice parametry orkánu nakonec nesplňovala. Vichr způsobil problémy v dopravě a bez proudu bylo odpoledne 300 000 domácností. Ještě před půlnocí bylo bez proudu 44000 domácností. Události sledovaly Novinky.cz on-line.

BEZ KOMENTÁŘE: Potemnělé ulice v Mladé BoleslaviVideo: Aktu.cz

 
Článek

22:00 - Končíme on-line reportáž, děkujeme za pozornost.

21:47 - Před 21:00 Správa železnic evidovala 114 úseků, na nichž už obnovila provoz, a 18 tratí, kde vlaky stále nejezdily. Často jsou ale vlaky zastaveny jen preventivně. Přerušen je provoz například na několika tratích na jihu a západě Čech, ve Středočeském kraji a Královéhradeckém kraji a na Vysočině.

21:14 - E.ON vyhlásila na jižní Moravě kalamitní stav, bez elektřiny je 16 000 domácností. Celkem tak kalamita platí v deseti krajích.

20:44 - Bez elektřiny je podle sdělení ČEZ Distribuce 94 tisíc domácností, nejvíce ve Středočeském kraji, kde je bez proudu 24 000 domácností. Obnova dodávek bude pokračovat i během noci. Při sečtení poruch i od firmy E.ON je počet odběratelů bez proudu 127 000.

20:20 -  Na jižní Moravě citelně přibylo lidí bez elektřiny. Zatímco okolo 15:00 jich bylo ani ne 2000, kolem 19:00 už jich bylo 16.000 na Břeclavsku, Znojemsku, Vyškovsku i Blanensku. Ve tmě se ocitlo například celé centrum Břeclavi.

19:40 - Hasiči měli kvůli silnému větru od půlnoci do 18:00 celkem 4616 zásahů, nejvíc ve středních Čechách. Bylo to zhruba 28krát víc než dlouhodobý průměr.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer, večer 10.2.2020Video: Sitour / Novinky.cz

19:13 - Na Olomoucku se srazilo osobní auto s hasičskou cisternou, která jela likvidovat následky silného větru.

Řidička zemřela po srážce s hasičskou cisternou

Krimi

19:12 - Energetici vyhlásili kalamitní stav i na Vysočině. Platí tak celkem v devíti krajích.

18:41 - Severní sídliště v Mladé Boleslavi postihl výpadek proudu. Bez elektřiny jsou asi 4000 domácností.

Foto: Aktu.cz

Potemnělé Severní sídliště v Mladé Boleslavi

18:35 - V Olomouckém kraji hasiči už vyjížděli k téměř 160 zásahům. Stále se jedná vesměs o popadané stromy a stržené střechy, či z nich uvolněné plechy. „V Hradčanech, místní části Kobeřic na Prostějovsku spadla štítová stěna domu. Na místě zasahuje několik jednotek, které provádí stabilizaci objektu. Nikdo naštěstí nebyl zraněn,“ řekl Právu mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

V Olšanech na Prostějovsku popadalo několik velkých sloupů elektrického vedení vysokého napětí. V Tovačově na Přerovsku z haly uletěla velká střecha. „Poškozeno tam bylo i plynové potrubí. Škody budou značné,“ konstatoval mluvčí.

18:03 - ČEZ Distribuce vyhlásila kalamitní stav v Pardubickém kraji. Platí tak celkem v osmi krajích a jednom okrese na Vysočině. Kromě Pardubického kraje je kalamita i v Královéhradeckém, Plzeňském, Karlovarském, Středočeském, Ústeckém, Libereckém a Jihočeském kraji.

17:38 - Na hřebenech Krkonoš vál silný vítr o rychlosti až 198 km/h. Tak silný náraz zaznamenali na polské straně Sněžky.

Vichřice, nikoliv orkán, tvrdí o Sabine v Česku meteorolog

Domácí

17:37 - Počet domácností bez proudu během dopoledne stoupl na 300 000, posléze klesl a k 17:00 bylo bez proudu 206 000 domácností.

17:18 - Policie vyšetřuje okolnosti tragické nehody u Nové Vsi na Sokolovsku, při níž zemřel muž. Podle předběžných závěrů policie měl na nehodu vliv silný vítr. Na auto buď spadl strom, nebo do něj vůz narazil, při havárii utrpěla středně těžké zranění i jedna žena.

První oběť bouře Sabine v Česku

Krimi

16:41 - Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vítr spojený s tlakovou níží Sabina nakonec nedosáhl v Česku síly orkánu. „V Česku vál silný vítr až vichřice na horách, ale orkán to nebyl. Orkán musí mít rychlost větru nad třicet metrů za sekundu, a to nedosáhl. Průměrná rychlost znamená minimálně deset minut foukat 30 metrů za sekundu, to jsme na žádné stanici nezaznamenali. Nárazy jsou jiná věc, to je pouze krátkodobé zesílení," sdělil ČTK meteorolog Pavel Šimandl.

16:33 - Profesionální a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji měli ke zhruba 16. hodině za sebou přes 350 výjezdů kvůli poryvům větru. Většinou se jednalo o spadlé stromy nebo uvolněné plechové střechy. V okrese Frýdek-Místek řešili bezmála stovku případů, podobně (kolem 55) v okresech Nový Jičín, Karviná a Opava, v okrese Ostrava-město to bylo 50 událostí a na Bruntálsku 38 výjezdů.

15:53 - Dopoledne byl kvůli vichřici nebo popadaným větvím a stromům přerušen provoz na zhruba 50 úsecích železničních tratí, kolem poledne jejich počet klesl na 15 a v 15 hodin opět vzrostl na 40. Správa železnic v těchto úsecích zastavila provoz hlavně z preventivních důvodů, aby předešla nárazu vlaků do popadaných stromů.

15:37 - Počet odběratelů, kteří jsou kvůli silnému větru v Česku bez elektřiny, odpoledne stoupl. Po 15. hodině jich bylo přes 280 000 proti 65 000 po poledni.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Pracovník energetické společnosti opravuje zpřetrhané vedení v Myšenci na Písecku.

15:35 - Hasiči z Pardubicka hlásí odpoledne během dvou hodin až 100 výjezdů. Stromy padaly například v Boršově, Prachovicích, Barchově, Bylanech.

15:25 - Hasiči v Česku dnes zasahovali kvůli silnému větru čtrnáctkrát častěji než normálně za celý den. Zásahů bylo od půlnoci do 13 hodin téměř 2300 hlavně kvůli popadaným stromům a větvím. Zatím k nejvíce událostem, téměř čtyřem stovkám, vyjeli hasiči mezi 12. a 13. hodinou. Běžně přitom bývá takzvaných technických zásahů, jako jsou třeba spadlé stromy, 162 za celý den.

15:10 - Záchranáři zasahovali v pondělí v pražských Klánovicích, kde se zřítil s největší pravděpodobností vlivem větru strom na hřišti. Zdravotníci odtud odvezli dvě zraněné děti do nemocnice.

Spadlý strom zranil dvě děti na hřišti v Praze

Krimi

15:03 - Silný vítr poškodil odpoledne střechu Integrované střední školy Na Karmeli v Mladé Boleslavi, padající tašky rozbily i několik oken. Škola přerušila výuku a poslala studenty domů, řekl ředitel Štefan Klíma. Nikdo se podle něj nezranil.

14:59 - Zásahů v Praze odpoledne přibylo. „Třeba v ulici Jana Želivského jsme zajistili plechovou garáž, kterou vítr vyvrátil nad luxusním automobilem. Na Ovocném trhu jsme pak zajistili uvolněnou klimatizaci,” hlásil mluvčí hasičů Martin Kavka.

Foto: HZS Praha

Pražští hasiči zasahovali u převrácené plechové garáže, kde parkovalo luxusní auto.

14:51 - V některých oblastech ČR se odpoledne vyskytly bouřky, během nichž se přechodně opět zvýšila rychlost nárazů větru.

V Přibyslavi meteorologové naměřili rychlost větru 116 kilometrů, v Čáslavi 104 kilometrů a v pražské Ruzyni 100,8 kilometru v hodině, uvedla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Vítr by však měl zhruba od 16 hodin slábnout na maximálně 95 v nížinách a 125 kilometrů v hodině  v horských oblastech. Večer by měla rychlost nárazů dále klesat na 55 až 90 v nížinách a 90 až 110 kilometrů v hodině. V tomto intervalu by se měla maximální rychlost větru pohybovat rovněž v úterý.

14:43 - Olomoučtí hasiči hlásí odpoledne vyšší počet výjezdů. Většinou k popadaným stromům.

14:38 - Čtyřicítku zásahů souvisejících s odstraňováním škod po nárazovém větru a silných deštích si ve Zlínském kraji za pondělní dopoledne připsali hasiči. Většinou se jednalo o stromy spadlé na silnice a dráty elektrického vedení. Vítr v několika případech poškodil i střechy převrátil kamion na Slovácku.

14:35 - Výpadek proudu kvůli větru postihl dopoledne nemocnici v Domažlicích, využila záložní generátor. Pacienti nebyli ohroženi. Dodávka proudu je obnovena.

14:29 - Středočeští hasiči vyjížděli od 13  do 14 hodin k více než 300 událostem v souvislosti se silným větrem. Dnes už zasahovali u více než 900 událostí.

Na ženu u Máchova jezera spadl strom

Krimi

14:21 - „Nově opět popadaly stromy na železniční trati Františkovy Lázně – Aš a Františkovy Lázně – Vojtanov, doprava vlaky je tedy v místě přerušena. Jezdit bude náhradní autobusová doprava. Do odvolání jezdí vlaková přeshraniční spojení pouze na hranice s Německem,“ uvedla mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

14:11 - Energetici vyhlásili kalamitní stav v Libereckém a Ústeckém kraji. Poruchy jsou na 62 vedeních vysokého napětí. Bez elektřiny je 50 000 domácností.

14:07 - Havířovští hasiči dopoledne zasahovali u pádu velké části střechy na osm zaparkovaných osobních automobilů. Zranění hlášeni nejsou.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Střecha spadla na osm aut v Havířově.

14:05 - Mezi Jestřebím a Srním na Českolipsku najel vlak do spadlého stromu. Správa železnic s ohledem na tuto událost i bezpečnost celkově trať mezi Českou Lípou a Bakovem nad Jizerou uzavřela. Popadané stromy jsou i na trati mezi Děčínem a Českou Lípou (v úseku mezi Stružnicí a Českou Lípou) a mezi Libercem a Jaroměří (v úseku Semily–Košťálov).

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Vítr způsobil nehodu v Dolních Tošanovicích

13:58 - Až do odvolání platí ve Zlíně zákaz vstupu na městské hřbitovy. Největší nebezpečí hrozí na hlavním Lesním hřbitově ve Zlíně, který je celý zasazený do smíšeného porostu. Až do osmnácté hodiny zároveň ve městě platí zákaz vstupu do městských parků.

13:52 - Liberecký kraj má prvního zraněného člověka v důsledku vichřice. Na Jarmilině stezce u Máchova jezera na Českolipsku spadl na ženu vyvrácený strom.

13:48 - Společnost ČEZ Distribuce vyhlásila k 13:00 hodin ve všech okresech Královéhradeckého kraje kvůli silnému větru a velkému množství poruch kalamitní stav.

13:40 - Bouře Sabine nepřinesla do ČR tak silný vítr jako orkán Kyrill. ČHMÚ ale naměřil podobné nebo vyšší rychlosti větru než při orkánech Emma či Herwart.

13:31 - Poryvy větru v Libereckém kraji po poledni výrazně zesílily. Největším náporům v posledních desítkách minut odolávala Česká Lípa nebo Nový Bor. V obou městech rapidně vzrostl počet případů popadaných stromů, některé z nich popadaly na sídlištích na auta.

Foto: Veronika Bystroňová, Česká Lípa

Stromy padaly i v České Lípě

13:25 - Středočeský kraj uzavřel odpoledne silnici druhé třídy číslo 277 mezi Mnichovým Hradištěm a Mohelnicí nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Po rychlé, zhruba desetiminutové větrné smrští popadalo na silnici velké množství stromů, řekla Helena Frintová z krajského úřadu.

13:22 - I po skončení výstrahy s extrémním stupněm nebezpečí dál platí varování meteorologů před silným větrem – výstraha s vysokým stupněm nebezpečí (vítr bude mít rychlost až 90 km/h) vyprší v pondělí v podvečer, až do úterka pak bude platit výstraha s nízkým stupněm nebezpečí (vítr o rychlosti až 65 km/h).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výstraha meteorologů před silným větrem, která platí až do pondělního podvečera.

12:54 - Moravskoslezští hasiči už vyjeli k 240 událostem. „Jejich počet by se teď měl viditelně snížit, další vlna větrných poryvů má přijít nejdříve za hodinu a nemá být už tak silná,” sdělil jejich mluvčí Petr Kůdela.

12:43 - Po pádu stromu na osobní automobil v Aši byl jeden zraněný člověk převezen záchranáři na chirurgickou ambulanci chebské nemocnice. „Jednalo se o ženu, která utrpěla pouze lehká zranění,“ upřesnil mluvčí karlovarské záchranky Radek Hes.

Opilého muže v Plzni zřejmě sfoukl vítr do řeky

Krimi

12:30 - Horští záchranáři nedoporučují kvůli současnému počasí návštěvníkům hřebenové túry v Jeseníkách. Kromě větru je na horách hustá mlha. Lidé by neměli vyrážet především na hřebeny, kde jsou poryvy větru podstatně silnější, řekl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

12:17 - Hasiči museli v Libereckém kraji vyjet už k 90 událostem. „Jedná se především o popadané stromy na silnice. V Raspenavě spadl strom i na rodinný dům. Nikomu se nic nestalo,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Foto: HZS Středočeského kraje

Strom spadl na dodávku na Mladoboleslavsku

12:11 - Hasiči z Mladé Boleslavi vyjížděli ráno k nehodě dodávky, na kterou spadl strom. Nikomu se naštěstí nic nestalo.

11:54 - Ve Starém Městě u Frýdku-Místku dnes před 10:30 hodin narazil osobní vlak do spadlého stromu. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, vlaky ale na trati nejezdí a mezi Frýdkem-Místkem a Baškou je zavedena náhradní autobusová doprava.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Hasiči zasahovali v Doberské ulici v Kladně, kde silný vítr posunul střechu a ta se naklonila na chodník.

11:48 - Orkán Sabine poničil dosud ve státních lesích asi milion metrů krychlových dřeva. Nejvíc vítr škodil v lesích po kůrovcové těžbě. Kyrill v roce 2007 zničil šest milionů metrů krychlových.

11:35 - Míst bez proudu v Česku ubylo od 09:00 do 11:00  hodin o desítky tisíc na zhruba 76 000. V síti ČEZ bylo bez proudu 41 000 odběratelů a v síti E.ON 35 tisíc. 

11:22 - Hasiči ve Středočeském kraji vyjeli za poslední hodinu k 24 událostem. V Berouně likvidovali utrženou střechu na budově.

11:17 - V Liberci zůstala kvůli vichřici v pondělí zavřená zdejší zoologická zahrada. Několik vlaků bylo od brzkého rána zrušeno v Jizerských horách a Krkonoších, šlo například o spoje mezi Tanvaldem, Harrachovem a polskou Sklarzskou Porebou nebo o spoj v opačném směru.

Popadané stromy, záplavy i kolapsy. Británie bojuje s následky bouře Sabine

Evropa

11:02 - Energetici vyhlásili v Plzeňském kraji kalamitní stav, bez proudu je nyní 14 000 odběrných míst. Počet poruch se daří postupně snižovat.

10:55 - V souvislosti s větrným počasím zasahovali hasiči z Vysočiny od rána asi na 40 místech zejména kvůli odklízení stromů ze silnic. Někde vítr poškodil střechy rodinných domů, řekla mluvčí hasičů Petra Musilová. Problémy v dodávkách energie jsou na Havlíčkobrodsku nebo Pelhřimovsku, kde je bez proudu 6000 domácností.

Zaplavená ulice v Plzni.Video: Patrik Biskup, Právo

10:44 - Už 140 výjezdů mají na kontě moravskoslezští hasiči. Jejich počet během pondělního dopoledne dál roste. Hasiči například odstraňovali uvolněnou střešní krytinu z římskokatolického kostela ve Staré Bělé s pomocí automobilového žebříku.

10:41 - Poškozenou sanitku hlásí záchranáři z Plzeňského kraje. Záchranáři jeli ráno na výjezd, když jim při průjezdu kolem lesa spadla větev na auto a poškodila čelní sklo. Nikdo nebyl zraněn.

Tísňová linka hasičů v Plzni.Video: HZS Plzeňského kraje

10:36 - Kvůli silnému větru zůstaly zavřené všechny tři zoologické zahrady v Ústeckém kraji, tedy v Ústí nad Labem, Děčíně a Chomutově. Návštěvníci se dnes nedostanou ani do venkovních prostor areálu Památníku Terezín.

10:26 - „Za poslední hodinu evidují hasiči v ČR 256 událostí (celkem od půlnoci 1407 událostí) spojených s odstraňováním následků orkánu. Hasiči jsou v terénu nejvíc v Praze, Středočeském, Plzeňském a Jihočeském kraji. Nově se přidal také kraj Moravskoslezský,” uvedla mluvčí hasičů Nicole Studená.

10:22 - Větrná bouře se prohnala i Smetanovými sady v Jeseníku, po jejím pustošivém nájezdu leží na zemi minimálně 30 stromů. „Kromě zdržení se vycházek do lesa proto doporučujeme vyhnout se i tomuto městskému parku,“ uvedl ředitel Technických služeb Jeseník Patrik Tomáš Pavlíček.

10:13 - Tisíce lidí byly po ránu bez proudu také v okrajových částech Prahy, nejhorší situace byla v Kolodějích. Aktuálně jsou již dodávky plně obnoveny. ČTK to dopoledne řekl mluvčí Pražské energetiky (PRE) Petr Holubec. Výpadek podle něj postihl jednotky tisíc lidí, spadl jeden z mála sloupů venkovního vedení, který firma má. Většina elektrického vedení je v hlavním městě pod zemí.

Jak řídit ve větru, aby vás neodfoukl jako kus papíru

AutoMoto

10:02 - V Olomouckém kraji mají hasiči na kontě čtyři desítky výjezdů, jezdí nejen k popadaným stromům, ale i srolovaným střechám či odstraňování naplavenin v řekách. Hasiči zasahují nejen v Jeseníku, ale i v okolních obcích, jako jsou Mikulovice, Uhelná, Skorošice, Zlaté Hory či Písečná.

Foto: HZS Pardubického kraje

Vítr strhl střechu pivovaru v České Třebové.

9:56 - V Karlovarském kraji je kvůli silnému větru 17 000 lidí bez elektřiny. ČEZ vyhlásil v kraji kalamitní stav. Výpadky jsou ve 33 obcích v kraji.

9:50 - Kalamitní stav kvůli poruchám na vedení vyhlásil také E.ON v Jihočeském kraji. Bez proudu je v regionu asi 50 000 odběratelů, v celé ČR přes 120 000.

9:45 - Kvůli hromadění poruch na vedení vyhlásil ČEZ kalamitní stav v Karlovarském, Plzeňském a Středočeském kraji. V síti ČEZ je 70 000 míst bez proudu.

9:44 - Tísňová linka hasičů ve Středočeském kraji byla v noci místy zahlcená, některé události tak vyřizovalo operační středisko hasičů i v Jihomoravském kraji. "Funguje to tak standardně, když je linka zahlcená, telefonáty takzvaně přepadávají do jiných krajů. Linka v Jihomoravském kraji tak přijímala některé události ze Středočeského kraje," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

9:40 - Od půlnoci do 09:00 hodiny už vyjížděli hasiči v ČR k 1151 zásahům. V tuto chvíli je nejvíc událostí v Jihočeském a Středočeském kraji.

9:31 - Hasiči ve Středočeském kraji vyjížděli od nedělních 22:00 do dnešních 08:00 hodin zhruba ke 350 událostem v souvislosti se silným větrem, především k popadaným stromům, řekla mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová. Energetici společnosti ČEZ řeší v kraji nejvíce poruch v celé republice, bez elektřiny je zde 37 000 domácností, oznámila mluvčí firmy ČEZ Soňa Holingerová. V regionu je 39 poruch na vedení vysokého napětí.

Vítr na jihu Čech.Video: Pavel Orholz, Právo

9:26 - Hasiči v Libereckém kraji museli od nedělního večera do pondělního rána vyjet zhruba sedmdesátkrát k popadaným stromům. V Raspenavě spadl jeden na rodinný dům. Nikomu se nic nestalo. Provoz na železniční trati do Frýdlantského výběžku je zpožděný, z Liberce do Žitavy jezdí místo vlaků autobusy. Bez proudu jsou v kraji stovky domácností. Z preventivních důvodů zůstane dnes po celý den uzavřená liberecká zoo.

9:21 - Veřejná zeleň města Brna kvůli výstraze meteorologů před silným větrem preventivně uzavírá městské parky, zůstanou uzavřené do úterního poledne. ČTK to řekl ředitel příspěvkové organizace Jozef Kasala. Zavřené zůstanou i hřbitovy. Uzavřený zůstane například i zámecký park ve Slavkově.

Foto: HZS Středočeského kraje

V Kladně se s domu sesunula část střechy.

9:18 - V Jihočeském kraji je kvůli silnému větru momentálně bez proudu asi deset tisíc domácností, nejvíce na Prachaticku. Energetici evidují dvacet tři poruch na vedení vysokého napětí.

9:13 - Hasiči v Plzeňském kraji mají přes 200 zásahů kvůli větru. Hlavní nápor vichru už region opustil. Bez proudu je v kraji 24 000 odběratelů.

9:05 - Kvůli silnému větru zůstaly ve středních Čechách zavřené některé školy, například gymnázium v Kutné Hoře nebo SOŠ Čelákovice. Zavřený je Průhonický park.

8:58 - V nemocnicích v Karlových Varech i v Chebu jsou hlavní komplikací především popadané větve, které se naštěstí obešly bez újmy na zdraví nebo majetku. „V krajském městě je likvidujeme průběžně vlastními silami, v parku chebské nemocnice za pomoci hasičů. Zde vítr navíc poškodil i billboardy, které jsou u vnější zdi nemocnice podél ulice 17. listopadu. Jejich vlastníky již nemocnice informovala a požádala o zajištění,“ uvedl Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice, pod kterou obě nemocnice spadají.

8:54 - V Olomouckém kraji hasiči zatím evidují na čtyři desítky události spojených s odstraňováním následků velmi silného větru. Drtivá většina výjezdů profesionálních a dobrovolných hasičů je řešena na Jesenicku, převážně se jedná o spadané stromy na komunikace, kolejiště či veřejná prostranství.

8:50 - Hasiči v Česku do 07:00 zasahovali kvůli větru čtyřikrát častěji než normálně za celý den. Zásahů bylo přes 600, zatímco běžně jich bývá 162 za den. 

8:40 - Kvůli silnému větru nejezdí vlaky z Českých Budějovic. Provoz na všechny směry z jihočeské metropole blokují popadané stromy nebo porušené vedení. Zatím není jasné, jak dlouho omezení potrvá.

8:30 - Už šest desítek výjezdů mají na kontě moravskoslezští hasiči kvůli orkánu Sabine. „Především šlo tradičně o odstraňování spadlých stromů, v několika případech i provizorní upevnění či stržení uvolněné plechové střešní krytiny. Tyto události si dosud nevyžádaly žádné zranění ani větší materiální škody,“ sdělil mluvčí hasičů Petr Kůdela.

8:23 - Popadané stromy v silném větru zastavily dopravu na železniční trati mezi Chebem a Aší. „Na místo míří náhradní autobusy,“ uvedla mluvčí kraje Jana Pavlíková. Zastavil se i provoz v úseku Mariánské Lázně - Plzeň. „Odkloněna byla trasa Pendolina, a to přes Karlovy Vary směr Ústí nad Labem,“ pokračovala Pavlíková. Z preventivních důvodů nejezdí některé přeshraniční vlakové spoje.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Maximální nárazy větru v metrech za sekundu podle modelu ALADIN

8:19 - Podle generálního ředitelství hasičského sboru vyjížděli hasiči mezi 06:00 až 07:00 k 259 událostem. „Nejhorší situace je ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji a také v hlavním městě,” uvedla jejich mluvčí Nicole Studená.

Foto: HZS Středočeského kraje

Strom spadlý ve Středočeském kraji.

8:13 - Silný vítr zastavil kabinovou lanovku na Sněžku. Mimo provoz se ocitly spodní i horní úsek. Ráno vítr na Sněžce dosáhl rychlosti až 180 km/h. Horská služba Krkonoše nedoporučuje kvůli silnému větru hřebenové túry.

8:09 - Silný déšť, který doprovází bouři Sabine, vyplavil několik bytů v Revoluční ulici v Plzni. Přispěly k tomu i ucpané kanály, v bytech bylo asi 30 centimetrů vody.

Déšť vyplavil byty v Plzni.Video: Patrik Biskup, Právo

7:48 - Hasiči z různých koutů Česka hlásí prudký nárůst výjezdů v ranních hodinách. V Karlovarském kraji třeba hasiči přes noc zasahovali u čtrnácti spadlých stromů, které vyvrátil nebo zlomil silný vítr. „To byl docela klid, ale od půl šesté od rána se nikdo nezastavil a odstraňujeme jeden strom za druhým. Jedná se převážně o stromy přes silnici, a to na území celého Karlovarského kraje. Zrovna v Karlových Varech řešíme nahnutý strom nad hotelem,“ uvedl mluvčí karlovarských krajských hasičů Jiří Markůsek.

7:42 - Kvůli silnému větru bylo na pražském letišti Václava Havla zrušeno zatím sedm zpátečních letů. Další spoje mohou kvůli nepříznivému počasí nabírat zpoždění na příletu i na odletu. Letadla zaparkovaná na ploše byla zajištěna, případně umístěna do hangárů, sdělila ráno Kateřina Pavlíková z tiskového odboru letiště.

7:30 - V ulici Plukovníka Mráze v pražské Hostivaři spadl strom na zaparkovaná auta, v jednom zrovna seděl řidič, vyvázl bez zranění. Strom rozřezali hasiči.

Pád stromu zničil několik aut zaparkovaných v pražské Hostivaři.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

7:25 - Středočeští hasiči vyjížděli od 6:00 do 7:00 ke 110 událostem, jde téměř o stejné množství jako za celou noc. „Ve 105 případech jde o popadané stromy nebo zajištění uvolněných částí střech nebo pergol. Největší nárůst je na Příbramsku, Benešovsku, Praze-východ a Praze-západ,“ uvedli.

7:06 - Kvůli popadaným stromům a větvím byl ráno na Jesenicku zastaven provoz vlaků mezi stanicemi Vápenná – Lipová Lázně a Velká Kraš – Žulová.

Foto: HZS Pardubického kraje

Hasiči v Pardubickém kraji odklízejí ze silnice popadané stromy.

7:04 - Dispečink ČEZ Distribuce eviduje desítky poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny jsou tisíce odběrných míst. „Nejvíce poruch aktuálně řešíme v Plzeňském kraji – jedná se o 15 poruch na vedení vysokého napětí, tedy asi 12 tisíc odběrných míst bez elektřiny, a Středočeském kraji,“ uvedla mluvčí energetiků Šárka Lapáčková Beránková.

7:00 - Zvýšený počet výjezdů hlásí pražští hasiči, zatím jde o desítky případů. V pražském Karlíně spadl strom přes cestu.

6:54 - Vítr na několika místech vítr přerušil dopravu. Podle webu Českých drah už kolem 04:00 na některých tratích zastavily vlaky spadlé stromy, hlavně na jihu a západě Čech. Na Prachaticku zranil jednoho člověka pád stromu na auto. Silný vítr také přerušil dodávky proudu pro desítky tisíc odběratelů elektřiny.

Vítr začal zesilovat v noci na pondělí.

„Na Sněžce byly  po čtvrté ráno naměřeny nárazy větru o rychlosti 108 km/h, ale vítr zesiloval a krátce po šesté ráno už je potvrzena rychlost 180 km/h. Milešovka hlásí vítr s nárazy 115 km/h. V Praze 86 km/h, v Kocelovicích v Jihočeském kraji 90 km/h, v Tušimicích na Ústecku 82 km/h,“ uvedla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Výstraha meteorologů před extrémně silným větrem platí pro pondělní dopoledne pro západní část České republiky, i dál ale pak bude silně foukat.

Foto: Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)

Výstraha meteorologů před předpokládaným silným větrem

Na studené frontě meteorologové očekávají také bouřky. Ty se objevily například nad Německem u Hannoveru. „Nejsilnější poryvy větru naměříme od šesti ráno do 12 hodiny v Čechách, poté bude vítr částečně slábnout,“ dodala meteoroložka. V úterý bude vítr dosahovat rychlosti do 90 km/h, na horách do 110 km/h a ve středu do 70 km/h.

Anketa

Postihl vaši domácnost kvůli silnému větru výpadek proudu?
Ano
22,4 %
Ne
77,6 %
Celkem hlasovalo 1570 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám