Hlavní obsah

Vedra skončí, přijde razantní ochlazení

Ve druhé polovině týdne si ještě užijeme slunečné počasí s letními teplotami, ale se začátkem nového školního roku by mělo dorazit výrazné ochlazení doprovázené četnými srážkami. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 29.8.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Ve čtvrtek bude přes naše území přecházet slabá studená fronta. Před jejím příchodem se dočkáme jasného či polojasného nebe a teplot, které v Čechách vystoupají na 26 až 30 a na Moravě a ve Slezsku na 28 až 32 stupňů Celsia. S příchodem fronty se od západu začne zatahovat a přidá se déšť či přeháňky, na východě i bouřky.

V pátek bude zpočátku dne oblačno s deštěm či přeháňkami. V průběhu dne se od západu dočkáme protrhávání oblačnosti. Ráno teploty klesnou na 19 až 15 stupňů, odpoledne vystoupají na 24 až 28 stupňů,“ uvedla Honsová.

V sobotu by již mělo převládat jasno až polojasno s ojedinělými přeháňkami či bouřkami. Ráno teploty klesnou na 18 až 14 stupňů, odpolední se dostanou na 28 až 32 stupňů.

Velmi podobně bude i v neděli 1. září, kdy začíná meteorologický podzim. Místo pošmourného podzimního počasí se ale dočkáme minima oblačnosti a tropických teplot v intervalu 28 až 32 stupňů. Velmi teplé bude i ráno, kdy budou teploty klesat na 19 až 15 stupňů. Jak Honsová připomněla, naposledy jsme zažili tropický úvod září v roce 2015.

Příchod výrazného ochlazení modely prozatím očekávají v pondělí, kdy by se měla naplno projevit další studená fronta. V Čechách se ráno teploty dostanou na 16 až 12, zatímco na východě republiky se ještě udrží mezi 19 až 15 stupni. Podobné rozdíly očekávají meteorologové i přes den. V Čechách se teploty dostanou na 20 až 24, na Moravě a ve Slezsku na 26 až 30, neboť velká oblačnost se srážkami se na východ dostane až v průběhu dne.

V úterý již bude na celém území zataženo s deštěm či přeháňkami, ranními teplotami mezi 15 a 11 stupni a odpoledními maximy v rozmezí 20 až 24 stupňů.

Ještě chladněji by mělo být ve středu, kdy se ránu rtuť zastaví mezi 12 a 8 stupni a přes den se při zatažené obloze dostane maximálně na 14 až 18 stupňů. Ochlazení pocitově umocní i čerstvý vítr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám