Hlavní obsah

Horký vzduch z Afriky je zpět. Začíná týden tropických veder

Nejen nad ČR, ale nad většinou evropského kontinentu začíná týden tropických veder. Příliv horkého vzduchu z Afriky vydrží zřejmě až do konce července. Teplotně bude ale republika rozdělená. Největší pařáky budou v Polabí a na severozápadě Čech, zatímco na Moravě a ve Slezsku se teploty po většinu týdne udrží i pod třicítkou, řekla v pondělí Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 22.7. 2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V pondělí ráno se na řadě míst ČR ukázaly mlhy. „Je zalito, víkendová studená fronta přinesla úhrny v Čechách do 10 mm, na Moravě a ve Slezsku napršelo nejvíc na Kroměřížsku a v Beskydech, kde bylo v maximech až 57 mm,“ upřesnila Honsová.

Přes den bude většinou polojasno, teploty vyšplhají na 26 až 30 stupňů. Odpoledne dojde v souvislosti s přechodem teplé fronty k přibývání frontální vysoké oblačnosti, zejména na severu území.

Fronta by měla přinést slabé dešťové přeháňky na severovýchod území během noci na úterý. Ráno teploty klesnou na 17 až 13, přes den se budou pohybovat v Čechách mezi 29 až 33 stupni, přičemž nejtepleji bude v Polabí, kolem Prahy a na severozápadě území. Zato na Moravě a ve Slezsku zůstanou odpolední maxima jen kolem 25 stupňů. Na obloze bude polojasno nebo skoro jasno, v Moravskoslezském kraji až oblačno, ojediněle s přeháňkami.

Ve středu očekáváme jasno nebo polojasno, ranní minima klesnou na 18 až 14 stupňů, nejvyšší odpolední teploty dosáhnou 26 až 30 stupňů, v Polabí a na severozápadě Čech to ale opět bude až 34 stupňů.

Ve čtvrtek ráno se na některých místech probudíme po tropické noci, teploty se budou pohybovat mezi 20 až 16 stupni. Přes den bude jasno až polojasno s teplotami mezi 28 až 32 stupni, v Polabí a na severozápadě bude opět až 34 stupňů.

Stejné počasí bude panovat i v pátek, tedy jasno až polojasno, ráno 20 až 16 stupňů, odpoledne 28 až 32, na severozápadě až 34. „Porostou koncentrace přízemního ozonu, hlavně ve městech,“ upozornila Honsová.

O víkendu přijde studená fronta.

Foto: Radivoje Pavicic, ČTK/AP

Horké počasí bude lákat k vodě

Na sobotu zatím předpověď hlásí příchod studené fronty od západu. Ráno bude velmi teplé s hodnotami mezi 21 až 17 stupni. Odpoledne v Čechách teploty vystoupí na 28 až 32 stupňů, od západu ale začne přibývat oblačnosti s deštěm a bouřkami. Vedro ale mezitím dojde na Moravu, která okusí maxima až kolem 34 stupňů.

Nedělní ráno už bude o něco málo chladnější s teplotami mezi 18 až 14 stupni. Od západu bude oblačnosti i srážek ubývat, častěji se budou ještě vyskytovat na východě. Teploty mezi 26 až 30 stupni už budou panovat na celém území.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“

:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.

:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.

:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.

:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.

:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.

:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.

:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.

:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.

:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.

:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakryta.

:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám