Hlavní obsah

Meteorologové varovali před extrémními srážkami

Aktualizováno

Extrémní srážky se mohou ve středu v ranních a dopoledních hodinách vyskytnout v oblasti Jizerských hor a Krkonoš, varoval Český hydrometeorologický ústav. V platnosti je také výstraha před vydatnými srážkami a povodňová pohotovost.

BEZ KOMENTÁŘE: Postup srážek nad českým územímVideo: chmi.cz

 
Článek

"V oblasti Jizerských hor a Krkonoš intenzivně prší. Na stanici Bílý potok, Smědava napršelo za uplynulých šest hodin 53 milimetrů. V nejbližších hodinách bude déšť v oblasti pokračovat, do večera může napršet dalších 30 až 50 milimetrů. V zasažené oblasti bude docházet k rychlým vzestupům hladin, zejména u menších vodních toků," uvedli ve středu ráno meteorologové.

Hrozí rychlý vzestup hladin především menších toků. Lokálně hrozí zatopení místních komunikací a podmáčení půdy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výstraha před extrémními srážkami

Hladina Labe ve Špindlerové mlýně v Krkonoších už ve středu ráno přesáhla hranici prvního stupně povodňové aktivit, když dosáhla výšky 179 centimetrů. Ještě v noci na středu to bylo 130 cm. Průtok v Labi stoupl z pěti na 25 metrů krychlových za sekundu. Při stoleté povodni v roce 2006 činil průtok 168 metrů krychlových za sekundu.

Na první povodňový stupeň se dostala i Smědá v Bílém Potoce.

Výstraha před extrémními srážkami a velmi vydatným deštěm platí pro Liberecký kraj (konkrétně Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Jilemnice a Tanvald) a Královéhradecký kraj.

Vydatně pršet pak má dále v Olomouckém, Pardubickém, Jihomoravském, Zlínském kraji a na Vysočině.

Meteorologové rovněž varovali před povodněmi v Pardubickém a Moravskoslezském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám