Hlavní obsah

Premiér Špidla: do Evropy patříme

– PRAHA

Plný optimismu odpovídal v pondělí večer premiér Vladimír Špidla v on-line rozhovoru na serveru Novinky.cz a Lidé.cz. "Do Evropy patříme, to je historický fakt," uvedl premiér. Čtenáři se nejvíce zajímali o ekonomický dopad našeho vstupu do EU.

Foto: Jiří Zerzoň
Článek

"Svoji budoucnost vidím jako budoucnost rovnoprávného a svobodného občana sebevědomého národa, který bude mít příležitost své zájmy a potřeby náležitě uplatnit v evropském, ba i světovém měřítku. Do Evropy patříme, to je historický fakt - i když na pár desítek let se mohlo zdát, že to tak není," uvedl Špidla na dotaz, jak vidí svou budoucnost v EU.

Většina dotazů směřovala k ekonomickému aspektu našeho vstupu do EU, platům, sociálním jistotám a cenám zboží. "Chudými příbuznými byly zpočátku mnohé státy, které vstupovaly do EU. Dnes už nejsou. Pokud bychom nevstoupili, zůstali bychom chudými sousedy trvale," reagoval premiér.

Pokud by referendum o vstupu nebylo úspěšné, dostalo by se Česko podle premiéra do mezinárodní politické i hospodářské izolace. "Přestali bychom čerpat ze vstupní pomoci, mimochodem z programu Phare jsme už získali cca 30 miliard. korun. Ztratili bychom značku, protože vstupem do EU se světu jevíme jako země podobná Holandsku nebo Rakousku, ale vypadali bychom jako některé státy na východ od nás. Obecně by se zhoršila naše ekonomická úroveň," poznamenal.

"Nezměnil jsem se a to je důvod, proč jsem pro EU. Jeden ze základních principů, na kterých je budována EU, je právě princip solidarity, tedy ochrana a podpora slabších a vyrovnávání příležitostí," dodal.

On-line rozhovor s premiérem Špidlou:
host_pavelmecir->spidla.vladimir: Mam dve vysoke skoly v oboru strojirensktvi, z toho jednu z Nemecka. Nyni mam plat ve svem rodisti asi 10,900 hrubeho, coz je hluboko pod celostatnim prumerem. Budu mit v EU takovy plat jako maji nyni kolegove v Praze, aniz bych se musel s rodinou stehovat ze Sumperka?
Odpověd: Platy v ruznych reginech jsou ruzne a zustanou ruzne, presto se ocekava, ze se vseobecne zvysi.
vlcakrex->spidla.vladimir: Jaký je Váš názor na snahu slovenských Romů vysídlit do České republiky?Postoj vlády značně jistě ovlivní ochotu lidí jíti k referendu.Uvědomujete si to?
Odpověd: Vstup do EU na moznostech kohokoliv zadat o pobyt v CR mnoho nemeni. Clenstvi v unii naopak pomuze resit i vlekle socialni problemy teto skupiny obyvatel, napriklad tim, ze se budou s pomoci prispevku z fondu EU vyrovnavat dosud rozdilne podminky v jednotlivych oblastech.
x-show->spidla.vladimir: Proč máme vstoupit do eu??
Odpověd: Vstupem do EU zvolime cestu stability a prosperity. Dosud vsechny staty, ktere do EU vstoupily, zaznamenaly hospodarsky rust a take rust zivotni urovne. Dobrym prikladeem je Irsko, ale i Portugalsko a Spanelsko. Otevreme si prilezitost k dlouhodbemu rozvoji. Chcete-li vedet vic, najdete si server www.euroskop.cz.

Seznam všech otázek a odpovědí najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám