Hlavní obsah

Ochranu festivalu ve Varech zajišťují i policisté z Německa

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Desítky policistů ze sousedních obvodů, adeptů policie ze školícího střediska v Domažlicích, ale také kolegové z Anabergu ze sousedního Německa, přijedou v těchto dnech pomoci pohlídat klidný a nerušený průběh letošního 42. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Článek

"Naše hlídky budou posíleny o školáky z Domažlic, kolegy z okolních obvodů a také třemi policisty denně z Ananabergu v sousedním Německu," uvedl mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta.

Podle jeho slov se posil dočká kriminálka a karlovarská městská policie rozšíří své hlídky během zahájení a ukončení festivalu o dvacet strážníků. "Budeme opět organizovat příjezd a odjezd filmových hvězd před Thermalem," podotkl velitel strážníků Marcel Vlasák.

Policie bude během festivalu dohlížet na bezpečnost a veřejný pořádek, ovšem strážníci se budou zaměřovat především na kapsáře na problémových a rizikových místech ve městě. "Jedná se kupříkladu o Chebský most, kde budou celý týden pořádána divadelní a koncertní vystoupení," doplnil Vlasák.

Snadným terčem jsou baťůžkáři

Podle velitele strážníků ovšem nemají policejní sbory zatím žádné indicie o tom, že by se do lázní začali srocovat kapsáři. "Zatím se do Karlových Varů nesoustředili, ale my víme, že se opět ukážou, protože festival je pro ně velká příležitost," poznamenal Vlasák, podle kterého budou po nocích strážníci také kontrolovat městské parky.

"Velmi často a rádi v nich chtějí přespávat baťůžkáři, ale my je odsud vyháníme do stanového městečka," uvedl a Vlasák a dodal. "Právě baťůžkáři spící v parku jsou nejčastějším terčem zlodějů," uzavřel.

Stranou nezůstanou ani hasiči. "Všechna naše opatření mají preventivní charakter. Mohou riziko mimořádné události jen snížit. Zabránit jim nelze. Proto o některých našich opatřeních není možno z bezpečnostních důvodů hovořit," upozornil ředitel Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Zdeněk Teplý.

Ochranka hlídá také novináře

Přímo pro festival pracují dvě bezpečnostní agentury. V Grandhotelu Pupp to je agentura Europrotec a v Thermalu D. I. Seven. "Máme tady desítky zaměstnanců, kteří především zajišťují vstupy a výstupy do jednotlivých prostor Thermalu," uvedl provozní ředitel D. I. Seven pro západní Čechy Jan Fúska.

"Rovněž střežíme festivalové pokladny a doprovázíme vozidla při převozu peněz," pokračoval Fúsek. "Novináře hlídáme, aby při zahájení nestrkali hvězdám fotoaparáty moc blízko obličeje," dodal. "Problémy s neukázněnými diváky občas máme, ale není jich mnoho. Vždy se nám podařilo vyřešit je diplomatickou cestou, k fyzickému konfliktu dosud nedošlo," poznamenal s tím, že D. I. Seven je na festivalu už potřetí. Fúska očekává, že i letos bude muset bezpečnostní agentura řešit nějaký výjimečný problém.

"Vloni to byl muž v pláštěnce, který se nám zamknul ve dvě v noci v meziprostoru kina v Thermalu a protestoval proti Temelínu," dodal Fúska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám