Hlavní obsah

V Bžanech nepřišlo k referendu sto procent lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obec Bžany v Ústeckém kraji přijde o prvenství, které získala údajně nejvyšší účastí občanů u referenda o vstupu České republiky do Evropské unie. Uvedla to v úterý televize Nova. Údaj o stoprocentní účasti voličů v jednom ze dvou volebních okrsků byl chybný.

Článek

Nedopatřením totiž zapisovatelka volební komise napsala do kolonky oprávněných voličů počet těch, kteří skutečně k volbám přišli. Místo 421 oprávněných voličů zapsala 234, účast se tak vyšplhala na sto procent. Přitom byla ve skutečnosti jen 58 procent. Na chybu přišla starostka Marie Knotková, zapisovatelka ji přiznává.

Podobná chyba se zřejmě stala i v Třešticích na Jihlavsku. Člen tamní okrskové komise hodlá požádat místní zastupitele, aby dali podnět Ústavnímu soudu k přešetření výsledků referenda v obci. Z 88 oprávněných voličů jich v Třešticích přišlo k referendu 53. Z nich 14 hlasovalo pro vstup Česka do EU a 39 proti. Jiřík je však přesvědčen, že výsledek byl právě opačný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám