Hlavní obsah

Renault Nepta: v kabrioletu s dveřmi nahoru

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská automobilka Renault se rozhodla prezentovat na pařížském autosalonu koncept Nepta, který má připomenout zlatou éru automobilismu. Jejím typickým představitelem je velký kabriolet pro čtyři lidi. Jenže Renault vzpomíná i na budoucnost. Jak jinak si vysvětlit dvojici dveří otevíraných vzhůru?

Článek

Téměř pět metrů dlouhá karosérie (4995 mm) je jako koncentrát automobilové vášně. Hladké splývavé tvary dávají pocit rychlosti, délka zase dojem exkluzivity a interiér je tak neuvěřitelně komfortní...

Největší zvláštností na Renaultu Nepta jsou však dveře. Křídlové dveře lze čekat kdekoliv, jen asi ne u kabrioletu. Aby byl prostor pro nástup dostatečně prostorný, musí šířka jednoho "křídla" být neuvěřitelných 3760 mm, zasahuje tedy i do přední a zadní části karoserie. Čepy jsou umístěné uprostřed vozu před předním sklem a za zadními sedadly. Otevírání obsluhuje elektromotor.

:. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti

Šestiválec a turbo

Karoserie tvaru kubánského doutníku v sobě ukrývá špičkovou techniku. Především je to přeplňovaný vidlicový šestiválec o objemu 3,5 l s výkonem 309 kW a točivým momentem 560 N.m při 3000 ot./min. Díky přímému vstřiku vychází motor jako velmi příznivý k životnímu prostředí.

Mezi technické špičky však patří i další části vozu. Tak kupříkladu osvětlení - to je celé vytvořeno z LED diod, které se rozsvěcejí v závislosti na jízdních podmínkách - berou v potaz i rychlost a styl jízdy řidiče.

Aerodynamické i pneumatiky

Také pneumatiky stojí za pozornost. Michelin je vytvořil speciálně pro tento automobil. Nejenže mají výborné jízdní vlastnosti, ale jsou i výborně aerodynamické a nezvyšují tak odpor vzduchu.

:. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti

Zlatou éru automobilismu připomíná i interiér. Luxusní sedadla potažená bílou kůží jsou ovívána čtyřzónovou klimatizací. Žádné sedadlo však nelze nastavit. Řidič si své postavě přizpůsobuje pedály a volant. Ve výbavě vozu je výkonný DVD systém, který promítá obraz i do obrazovek zabudovaných do předních opěradel. Aby lidé nebyli rušeni při sledování filmů či poslouchání hudby, jsou za předními i zadními sedadly skleněné protivětrné štítky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám