Hlavní obsah

Wilkinson: Gentleman, který se svlékl donaha

Novinky, Michaela Klečková, Festivalový deník
KARLOVY VARY

Ve filmu prorazil do té doby úspěšný divadelní a televizní herec Tom Wilkinson na prahu padesátky, když se spolu s dalšími propuštěnými dělníky svlékl Do naha! Ve Věčném svitu neposkvrněné mysli vymazal paměť Kate Winslet a Jimu Carreymu, jako proutník Pieter Van Ruijven toužil po ladných křivkách Dívky s perlou Scarlett Johanssonn. Letos nás, vedrem znavené diváky, ovanul Vějířem lady Windermerové.

Článek

S filmem jste si dal načas. Proč?

Divadlo a televize mě dlouho bavily, ale najednou jsem měl pocit, že mi nenabízejí nic nového. Nikdy není pozdě začít někde, kde vás nikdo nezná. Byl to trošku hazard, ale já mám výzvy rád.

Mezinárodní publikum vás poprvé zaznamenalo ve skvělé komedii Do naha! Jak na natáčení vzpomínáte?

To už je hodně dávno. Nejlépe si vybavuji naše překvapení, s jakým úspěchem se film setkal v Americe i jinde. To nikdo nečekal. Dodnes nechápu, jak mohl příběh dělníků odněkud ze severní Anglie nadchnout diváky po celém světě. Ale také další dva moje filmy Zamilovaný Shakespeare a Křižovatka smrti se divákům líbily. K úspěchu nestačí být dobrý herec, musíte mít štěstí na hity.

Je pro britského herce těžké uspět v konkurenci zámořských kolegů?

Snadnější než dříve. Ale stejně jako ostatní Evropané mají v Hollywoodu problémy se svým francouzským, španělským nebo středoevropským přízvukem, také britská angličtina zní úplně jinak než americká. Mně snad pomohlo, že jsem žil jako dítě v Kanadě.

Za roli otce, který se vyrovnává se smrtí syna v dramatu V ložnici, jste byl nominován na Oscara. Jaký otec jste ve skutečnosti?

Mám své děti velmi rád, jsme si hodně blízcí. Nejsem nijak autoritativní. Samozřejmě, existují určitá pravidla, na jejichž dodržování trvám, ale jinak je náš vztah přátelský a otevřený. Jsem za to vděčný.

Často hrajete v adaptacích klasických děl. Máte rád kostýmní filmy ze starých časů?

Pro mě je důležitý příběh, a klasické texty Wilda nebo Shakespeara jsou postaveny na silných příbězích. Tyto texty nejsou ani po staletích nudné a to je na nich fascinující.

Vějíř lady Windermerové je už vaším třetím filmem spjatým s Oscarem Wildem. Vystudoval jste literaturu - máte Wildea rád?

Je to shoda náhod. Oscar Wilde mě fascinuje jako významná osobnost britské literatury a zajímavý člověk. Jeho knihy ale moc rád nemám.

Film jste natáčeli v Itálii s Helen Hunt a Scarlett Johansson, což jsou krásné herečky. Jak na ně vzpomínáte?

S Helen jsme se moc nepoznali. Se Scarlett jsme přátelé, znali jsme se už z práce na filmu Dívka s perlou. Pro mě ale bylo nejdůležitější, že v tomto snímku hraje také moje manželka (Diana Hardcastle, pozn. aut.). A strávit spolu pět týdnů ve slunné Itálii bez dětí bylo jako líbánky. To jsem opravdu ocenil, protože svou ženu velice miluji.

Hrajete typického anglického gentlemana. Existuje něco takového ještě ve skutečnosti?

To nevím. S oblibou studuju, jak se chovali lidi dřív, a rád to napodobuju. Ale gentlemanství tak, jak ho chápu já, je spojené s třídním původem. Takže nejsem žádný rozený gentleman, pocházím z chudé rodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám