Hlavní obsah

Danny Huston: Takoví chlapi už se dnes nerodí

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S úsměvem i nepřehlédnutelným dojetím vzpomínal v pondělí na karlovarském festivalu herec a režisér Danny Huston na svého otce, scenáristu, herce a režiséra tak legendárních filmů, jako jsou Poklad na Sierra Madre, Mustangové, Odlesky ve zlatém oku, Nadmuté město, Muž, který chtěl být králem a Čest rodiny Prizziů.

Článek

Právě tuto šestici filmů festival připravil k Poctě Johnu Hustonovi. Jeho syn o nich řekl: "Je báječné dívat se teď na tátovy filmy. Mám pocit, že je dobře znám, ale když je znovu vidím, zjištuji, že pořád ne dokonale. Během té přehlídky si najednou uvědomuji jejich podobnosti především v lidech, loserech, ztracencích, kteří mají zas a znova odvahu neuspět," řekl nevlastní bratr herečky Anjeliky Hustonové.

Dědeček Dannyho Walter Huston byl respektovaný divadelní herec, kterého John obsadil do filmu Poklad na Sierra Madre a Walter za to dostal Oscara. Ale Johnovi nešlo o ceny a dokonce ani o něho samotného. "Mnozí režiséři do svých filmů promítají hlavně sebe, ale otce zajímalo především skalpelem rozpitvávat nitro lidského srdce, mysli, duše, a k této své chirurgii byl schopen využít díla spisovatelů, které považoval za velké umělce," řekl Huston a prozradil, že předlohu k filmu Poklad na Sierra Madre otec miloval od dětství.

"Četl ji jako malý chlapec, když měl zápal plic. Ostatně řadu dalších, které pak zfilmoval, četl, když byl nemocný, třeba Muž, který chtěl být králem od Rudyarda Kiplinga. Miloval literaturu a umění a film považoval za jakéhosi bastarda, ale zároveň cítil povinnost přivést tyto knihy filmem k životu. A není sporu o tom, že měl pro adaptace mimořádný smysl," řekl Danny Huston o otci, který zfilmoval i Bílou velrybu, Wise Blood nebo Africkou královnu.

V Hustonových filmech hrály vždy velké hvězdy - Humphrey Bogart, Gregory Peck, Marilyn Monroe, Clark Gable, Marlon Brando, Elizabeth Taylorová, Sean Connery, Jack Nicholson. "Pokud mám říct, která postava je jeho povaze nejbližší, pak nejspíš Noah Cross, kterého hrál v Polanského Čínské čtvrti, a pokud jde o herce, pak jeho alter ego je Humphrey Bogart a Robert Mitchum," poznamenal Huston.

"Točil filmy o hrdinech, o kterých nikdo nemluví. Když připravoval Poklad na Sierra Madre, říkal Bogartovi, že má pocit, že to bude něco výjimečného. Ten ale odpověděl: Prosím tě, Johne, vždyť je to jenom western, o nic nejde. A vidíte, ten western je tu pořád, a s ním i pocit, že takoví chlapi jako oni dva už se dnes nerodí," dodal Huston.

Reklama

Výběr článků

Načítám