Hlavní obsah

Tom Wilkinson: dlouhá cesta do Hollywoodu

Novinky, Michal Procházka
KARLOVY VARY

Syn leedského farmáře a britský herec Tom Wilkinson (1948) se roky stěhoval po britských divadlech, než se vůbec objevil na filmovém plátně. Hrál Shakespeara a prošel nejlepšími divadelními soubory na ostrovech, ovšem na filmovou kariéru si musel počkat až do čtyřiceti let, než si zahrál například ve filmu Donaha nebo Patriot.

Článek

Není to úplně obvyklé hlavně dnes, kdy je taková poptávka po mladých tvářích a hrdinech teenagerských filmů. Wilkinson byl známý tím, že všechny jeho věci se mu vešly do jednoho kufru, s nímž se stěhoval po divadelních souborech na ostrovech. Co nedovedl zabalit do svého zavazadla, vyhodil. Někdejší student anglické a americké literatury, jehož ale zlákalo divadlo a jenž prošel Královskou Academií dramatických umění, prožil mládí jako skutečně potulný komediant. A to nejen po Anglii, kde byl jeden čas u Královské Shakespeare Company. Jeho Král Lear byl velkým úspěchem. S divadlem a inscenací Čechovova Višňového sadu projel dokonce i bývalý Sovětský svaz.

Wilkinson měl však jedno zpoždění, na filmovém plátně se objevil až v roce 1976 v neúspěšném snímku Andrzeje Wajdy, který se pokusil převést do filmu jednu Canradovu povídku. Druhý pokus přišel až o sedm let později v televizní sérii Spyship. Poté si zahrál mimo jiné v dramatu Mikea Hodgese Kvadratura kruhu, který napsal o hrdinovi polského hnutí Solidarity Lechu Walesovi Tom Stoppard.

Pořádný rozběh své kariéry ovšem zaznamenal až v 90. letech, kdy si zahrál partnera Helen Mirren v dramatu Přímý podezřelý (Prime Suspect) a v romantickém snímku Rozum a cit představoval otce Emy Thompson a Kate Winslet. V roce 1996 se rozhodl, že se bude naplno věnovat filmu, aby se dostal do Hollywoodu - alespoň jednou za život. Přátelé si ťukali na čelo a říkali, že je ve svém věku blázen, když odmítl roli v televizním seriálu, aby místo toho natáčel malý film v Sheffieldu. Tam ale vznikla slavná britská komedie Donaha a Wilkinson si zahrál jednoho z nezaměstnaných dělníků, kteří se rozhodli pro dráhu striptérů. Za svou roli získal prestižní cenu udělovanou britským hercům BAFTA. Další role už šly jako po másle, následoval Markýz z Queensbury ve snímku Wilde a účast v hereckém obsazení snímků Oscar a Lucinda nebo Guvernantka.

Nestárnoucí milenec

Nakonec si Wilkinsona všimli i v tom vytouženém Hollywoodu, podařilo se to s akčním filmem Jackieho Chana Rush Hour, v němž si zahrál řádného anglického zloducha. Poté byl obsazen do Zamilovaného Shakespeara a nakonec se po boku Mela Gibsona objevil v národním pomníčku z doby Americké občanské války Patriot, kde ztělesnil generála Charlese Cornwallise. Velká chvíle nadešla pro tohoto britského herce v roce 2002, kdy si zahrál spolu se Sissy Spacek ve filmu V Ložnici (In the Bedroom), což mu vyneslo nominaci na Oscara za vedlejší roli. Cenu si sice z Los Angeles odnesl Denzel Washington, ale Wilkinson dokázal, že se zařadil do první ligy hollywoodských herců.

Od té doby jsme jej mohli vidět například ve filmu Věčný svit neposkvrněné mysli, v němž si zahrál vědce, který dovede mazat vzpomínky z lidské mysli. A představil se nám jako zlomyslný mecenáš umění, který si u holandského malíře Vermeera objedná ve filmu Dívka s perlou portrét krásné služky.

Jednou zajímavostí je, že Tom Wilkinson nestárne, i po svých šestačtyřicátých narozeninách se objevuje ve filmu v milostných nahých scénách, například s Cathy Tyson, Minnie Driver i Alex Kingston.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám