Hlavní obsah

SARS připraví pět miliónů lidí o práci

Novinky, Helena Landovská
ŽENEVA

Na smrtelný zápal plic SARS zemřelo do včerejška celkem 771 lidí, většinou v Asii a v kanadské provincii Ontario. Přes 8300 na SARS onemocnělo, ale ztráty způsobené touto první epidemií 21. století jsou daleko větší. Omezení cestování může letos připravit o zaměstnání až pět miliónů lidí. Uvedla to Mezinárodní organizace práce (MOP) v Ženevě.

Článek

Ještě před dvěma lety zaměstnávaly instituce přímo spojené s cestovním ruchem ve světě kolem 80 miliónů lidí a spolu s dodavateli z různých odvětví dokonce téměř 200 miliónů. Kvůli SARS Čína ,Singapur a Vietnam ztratí podle MOP až třetinu pracovních míst v cestovním ruchu a Austrálie, Fidži, Indonésie, Malajsie, Nový Zéland, Filipíny a Thajsko 15 procent. Thajsko odhaduje, že jen kvůli omezení cestování letos přijde o 735 miliónů dolarů (19,5 miliardy Kč). Ani v ostatních částech světa toto odvětví nezůstane ušetřeno a MOP odhaduje ztrátu pěti procent pracovních příležitostí.

V Thajsku zahraniční turisté na tuto sezónu už zrušili přes polovinu rezervací v hotelech. Podobné problémy zaznamenali i jeho sousedé. "Čím déle bude krize trvat, tím větší bude riziko, že dočasná ztráta pracovních míst se změní v trvalou," varuje MOP. Situace postihuje nejvíc sociálně nejslabší vrstvy, lidi s nízkým vzděláním, ženy, migrující pracovníky a mladé, kteří budou těžko hledat jiné uplatnění a zdroj obživy.

Epidemie způsobuje v postižených zemích i celkový ekonomický pokles. Hongkong po dvou úspěšných letech už ohlásil čtvrtletní ekonomický pokles o 0,3 procenta HDP. Hlavní kanadská letecká společnost Air Canada, která také doplácí na SARS vzhledem k doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) necestovat do Toronta prožívajícího už druhou vlnu epidemie, bojuje o přežití. Každý den omezení ji stál téměř tři milióny dolarů. S dluhem 9,5 miliardy dolarů (přes 250 miliard Kč) je tato jedenáctá největší společnost na světě na pokraji úpadku. Zatím se vedení o víkendu podařilo uzavřít smlouvu se zaměstnanci o snížení nákladů na pracovní sílu.

PeTA varuje před pižmem cibetky

Zjištění, že vědci objevili virus SARS u čínských cibetek, zalarmoval americkou Společnost pro etické zacházení se zvířaty PeTA (People for Ethical Treatment to Animals). Důrazně žádá francouzského výrobce parfémů Guerlain a další firmy, aby přestaly pro své výrobky používat pižma cibetek.

Upozorňuje, že odchyt zvířat a odebírání pižma může být dalším zdrojem nákazy, a to pro pracovníky v Africe, kde se nyní nachází většina farem s chovy cibetek pro kosmetické účely. "Dovážené pižmo může také ohrozit zdraví zaměstnanců závodů na výrobu parfémů," zdůrazňuje PeTA.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám