Hlavní obsah

Pánové peněženek: policie líčí na kapsáře

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Celkem pětatřicet městských strážníků a dalších několik hlídek státní policie se chystá během festivalových akcí na kapesní zloděje. Jejich akce by mohla nést stylový název "Policie útočí" nebo "Pánové peněženek".

Článek

"Například při slavnostním zahájení bude sloužit celkem pětatřicet strážníků. Nemáme je vyčleněné přímo na kapsáře, ale pokud zaznamenají pohyb kapesních zlodějů, mají za úkol se na ně hned přilepit a vytlačit mimo tlačenici," říká velitel karlovarské městské policie Marcel Vlasák. Ten přesto neočekává, že by počet kapsářů byl letos vysoký. "Shodli jsme se na koordinačním jednání s policií, že poslední dobou kapsářů v Karlových Varech mnoho není. Odhaduji to na zhruba deset osob, které se pohybují v organizovaných skupinkách," podotkl Vlasák.

Kapsáři okrádají baťůžkáře

Ovšem v době konání festivalu je možné, že zloději přijedou z jiných měst. "Stávalo se nám v minulosti, že přijížděli kapsáři z Ostravy nebo Opavy, ale i z jiných míst naší republiky. Cizinců jsme tu moc nezaznamenali, pouze asi před dvěma lety se tu objevila skupinka Rumunů, kteří posílali krást děti," připomíná velitel strážníků.

Okrádat ale nemusí pouze klasičtí kapsáři. "Příležitost dělá zloděje," upozorňuje Vlasák a pokračuje: "Stávalo se nám v minulosti, že baťůžkáři přespávali přímo v lázeňských parcích, přičemž je ve spánku někdo okradl."

Pozor na Masarykovu třídu

Nejčastěji se kapsáři pohybují po Masarykově třídě v obchodně správním centru města, v okolí Thermalu a v lázeňské zóně. "Sednou si na předzahrádku, objednají si kafe, zaplatí jej a pozorují okolí, aby vyrazili na akci. Ideální jsou pro ně tlačenice. Vyhlídnou si oběť, natlačí se na něj a odvedou jeho pozornost. Mají přitom například přes rameno přehozený kabát, aby nebyla vidět ruka, která otvírá kabelku. Ukradená peněženka jde hned z ruky do ruky a mizí v nenávratnu," popisuje Vlasák. Podle něj se ale daří spolupracovat s obchodníky. Upozorňují nás na kapsáře a varují své zákazníky před nimi přímo na místě.

Jak je usvědčit?

Práce strážníků ovšem samotné usvědčování kapsářů je složité. "Je to časově i personálně velmi náročné. Skupinky kapsářů se různě dělí a když je nechytíte přímo za ruku, těžko se jim něco dokazuje. Pomáhají nám v tom i kamery našeho bezpečnostního systému, které občas zachytí, jak kapsáři vyhazují peněženky do odpadkových košů," uvádí Vlasák.

Kapsářům hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky nebo je čeká peněžitý trest. "Pokud ale pracují v organizované skupině tak se jedná o trest na dva až osm let," uzavřel mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta. Vyrazit do boje proti kapsářům tak může být pořádná detektivka, o které by mohl nakonec snít nejeden filmový tvůrce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám