Hlavní obsah

Fórum nezávislých: Globální směs nezávislého ducha

Novinky, Laura McGinnis, Festivalový deník

"Podporovat dobré nezávislé filmy je stejně důležité jako podporovat dobré politiky," říká Štefan Uhrík, který spolu s manželkou Hanou Cielovou vede už třináctým rokem Fórum nezávislých. Od chvíle, kdy sekci Uhrík a Cielová poprvé představili (tehdy pod názvem Sedm statečných), její popularita jenom stoupá.

Článek

Zakladatelé oblíbené sekce se počátkem 90. let nechali inspirovat filmy, které viděli na rotterdamském festivalu. Ve snaze podělit se o své nadšení s festivalovými diváky v Karlových Varech pozvali sedm představitelů nezávislého filmu, aby zde představili svou práci a diskutovali o ní.

"V té době na karlovarský festival přijížděli jiní diváci než dnes, ale my jsme si mysleli, že by tyto filmy mohly přilákat nové a mladší publikum," říká Uhrík. Příznivé přijetí, zejména ze strany mladších návštěvníků festivalu, je navnadilo, a tak experiment zopakovali v roce 1995, kdy sekci uvedli pod názvem Návrat sedmi statečných.

Téměř všechny projekce byly vyprodané, a proto se Uhrík a Cielová rozhodli sekci změnit ve stálou. Tak se zrodilo Fórum nezávislých. Mnoho nezávislých filmů si musí poradit s nízkým rozpočtem, ale Štefan Uhrík ubezpečuje, že výše rozpočtu nemá na zařazení do sekce vliv. Fórum vyhledává filmy, které jsou nezávislé duchem a obsahem, filmy, které divákům předvedou něco, co ještě neviděli.

Buscemi, Pennebaker i Írán

Tradičně jsou velmi významně zastoupeny Spojené státy americké, které mají silnou nezávislou kinematografii. Například Osamělý Jim Steva Buscemiho sleduje osudy mladého muže, který se vrací do domu svých rodičů v nudném rodném městečku poté, co se mu nepodařilo prorazit ve velkém světě. Osamělý Jim se krátce hrál v hrstce artových kin, než byl stažen z programu; kritici tuto tragikomedii přesto vychválili pro její originalitu a poťouchlý šibeniční humor.

Uhrík a Cielová s potěšením zařadili mezi letošní hosty amerického dokumentaristu Dona Alana (neboli DA) Pennebakera. Tento režisér přelomových dokumentů Neohlížej se a Předvolební štáb patří k průkopníkům stylu direct cinema dokumentárního filmu. Jeho snímky jsou klasickými příklady otevřenosti a objektivity typické pro tento filmový žánr.

Přestože Spojené státy jsou významným hráčem na poli mezinárodního nezávislého filmu, zastoupeny jsou i jiné země. Letošní sestava je vskutku globální směs, se zvláštním zřetelem na Thajsko, Latinskou Ameriku a Írán - což jsou všechno regiony, kde nezávislý film zažívá nebývalý rozmach. Stánek íránského režiséra Ramina Bahramiho sleduje, jak přistěhovalec ve Spojených státech zápasí o to, aby si udržel důstojnost a naději poté, co vymění slávu popové hvězdy v rodném Pákistánu za anonymitu stánkaře v New Yorku. Snímek Play chilské režisérky Alicie Scherson, který letos získal oscarovou nominaci, je novodobá pohádka zasazená do Santiaga de Chile. Thajský režisér Pen-Ek Ratanaruang, jehož filmy mělo karlovarské publikum možnost obdivovat už v minulosti, uvede svůj film Neviditelné vlny, což je černý thriller zasazený do thajského Pchúketu těsně po ničivé tsunami.

Objeví se i noví Coenové?

Uhrík a Cielová také s radostí poskytují prostor začínajícím režisérům. "Nalézat nedoceněné nezávislé režiséry bylo snazší, když byla sekce ještě v plenkách," říká Uhrík. "Režiséři jako Jim Jarmusch a bratři Coenové - kteří byli na Západě už etablovaní - byli v Československu stále neokoukaní, jelikož hranice byla otevřená teprve krátce. Dnes je to větší oříšek," konstatuje Cielová.

Mezi letošními prvotinami najdeme film Sebevrazi - Love Story Gorana Dukice a Štěstí těch druhých Fiena Trocha. Snímek Sebevrazi - Love Story, který bude mít v Karlových Varech světovou premiéru, je bizarní černá komedie o životě a lásce na tomto světě i na tom příštím. Štěstí těch druhých je temný, náladový portrét života v surovém moderním světě.

V posledních letech Fórum nezávislých rozšířilo svůj záběr i na krátké filmy. Letošní program zahrnuje 15 krátkých filmů stejně rozmanitých jako celovečerní snímky. Fanoušci tohoto žánru se mohou těšit na druhý ročník Festivalu krátkých filmů, který proběhne během letošního listopadu.

V roce 2004 Fórum představilo novou cenu: Nezávislou kameru - cenu České televize pro nejlepší film Fóra nezávislých. Letos o cenu, digitální kameru Sony, soutěží 20 filmů. Posuzovat je bude porota ve složení Michael Málek (dramaturg ČT), David G. Filipi (kurátor Wexner Center for the Arts, USA) a Rui Pereira (ředitel Mezinárodního festivalu nezávislého filmu v Lisabonu).

"Snažili jsme se vybrat lidi s podobným vkusem, kterým není tento žánr cizí a kteří budou schopni společně pracovat," říká Hana Cielová. Filmy v letošním Fóru nezávislých pokrývají široké spektrum žánrů, témat i stylů, ale přes tuto různorodost mají něco společného: schází v nich klišovitá předvídatelnost hollywoodských trháků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám