Hlavní obsah

K čemu ty Vary, sakra, jsou?

Novinky, Tomáš Baldýnský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary, 30. června 2006

Všichni píšou: CO se děje v Karlových Varech, KDO dorazí, KAM tam jít, KDE koupit lístky. Hmm... ale PROČ by tam měl, sakra, člověk jezdit?

Článek

Nejdřív bych se chtěl omluvit kolegyni Darině Křivánkové z Lidových novin za to, že jsem jí nenapsal slíbených 4 400 znaků na téma "k čemu přesně je karlovarský festival", které jsem jí slíbil. Sorry, Dari. Buď jsem někomu vysvětloval, jak je film důležitý, nebo někomu jinému, že ten jeho zrovna ne, nebo jsem psal článek o filmech s hovny (ano, doba se mění, před časem ještě hýbal filmem Fellini). Prostě jsem to nestihl. Ale to zadání mi uvízlo v hlavě. Všude se totiž dozvíte KDO, s KÝM, KAM, KDE a CO. Ale, sakra, proč?

Když si rozumný člověk pořádně přečte tisíce reportáží o "svátku filmu", jistě mezi těmi nadšenými řádky vyčte holou pravdu - v Karlových Varech na něj čeká neustálé tlačenice, frontové boje a s přibližně padesátiprocentní pravděpodobností žádný sex se Sharon Stoneovou. A jen málokdo je schopen publikovat alespoň pár srozumitelných důvodů, proč by člověk měl něco takového podstupovat. Smutným příkladem toho, kdo se o to pokusil, a neuspěl, je filmový publicista Vojtěch Rynda v prvním čísle karlovarského Festivalového deníku. Ve svém textu Pohyblivý svátek mezer píše, že to nejzajímavější "vzniká ve spárách", že se na festivalu nemáte "bát mezer" a že celý festival je "škvíra". U snídaně jsme se shodli, že existují srozumitelnější způsoby, jak sdělit veřejnosti, že je to tu celé hlavně o sexu. Ale co dál? Proč sem vlastně jezdit?

Hulit se tu totiž samozřejmě nemůže, to je úředně zakázáno alkohol koupíte všude, filmy už dávno nejsou tak nedostupné (na internetu jeden přítel píše: "prošel jsem těch 60 filmů, co mám v širším výběru, a zkusil, co jde najít přes eMuli (titulky nezaručeny): Block Party, Bubble, Bullet Boy, Cesta na Guantamo, Cestou necestou, Creepshow, Cremaster, Drawing Restraint 9, Crumb, Gangster No. 1, Gerry, Grbavica, Shooting Dogs, Les bohů, Metoda, Fat City, O lásce, Citizen Dog, Osamělý Jim, Perverzní průvodce filmem, První láska (?), Ráj řízků, Renaissance, Station Agent, Tsotsi, Volver, Výlet do nebe, Welcome to the Dollhouse, Wild Blue Yonder, Ziggy Stardust and The Spiders from Mars.") Tak co tu ti lidé hledají? Přece musí existovat důvod, proč tisíce Čechů každý rok vyráží do Karlových Varů.

Nebudete to chápat, dokud si nepředstavíte festival jako tu největší televizi v České republice. Chápete? Ani Nova nenabízí takovou porci programu! Fotografie nahoře u tohoto článku vás může přesvědčit, že mezi nimi jsou i kousky, které by se na ČT 2 vyloženě nehodily - a to se nezmiňuji o řeckém zombie-hororu To Kako..,

protože obrázek je mocnější než tisíc slov. Ani o "dokumentárním" filmu Brothers of the Head o siamských dvojčatech, která se stala hvězdami světového punku, protože trailer (20 MB, quicktime) je mocnější než tisíc obrázků.

A nekecám, dávají se tu i seriály! Netvrdím, že Cremaster je úplně jako Ordinace v růžové zahradě... Ale kdo se pořádně podívá...

... podobné motivy najde.

Takže "zůstaňte s námi" a "nepřepínejte".

Řešit můžete.

Reklama

Výběr článků

Načítám