Hlavní obsah

Porota sekce Na východ od Západu

Novinky, www.kviff.com

Porota soutěžní sekce Na východ od Západu 41. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je sestavena z pěti osobností filmového průmyslu.

Článek

Gulnara Abikejeva - předsedkyně

Ředitelka Centra pro středoasijskou kinematografii v Almaty v Kazachstánu. Vystudovala Státní institut kinematografie v Moskvě (VGIK), obor filmová věda, a získala zde i doktorát z kunsthistorie. Působí také jako umělecká ředitelka MFF Eurasia.

Má za sebou bohatou vědeckou, publikační a pedagogickou činnost jak doma, tak v zahraničí. V centru jejího zájmu stojí středoasijská kinematografie a nový kazašský film, na jehož přehlídce na MFF Karlovy Vary se v roce 1999 podílela jako konzultantka.

Stefan Kitanov

Od roku 2001 organizuje MFF v Sofii, jehož je ředitelem. Vystudoval ekonomii a filmovou vědu na Národní akademii divadla a filmu v Sofii (1991). V letech 1992 až 1999 byl ředitelem a programovým vedoucím Kinematografického centra, nejdůležitějšího uměleckého filmového centra v Bulharsku.

V roce 2003 byl členem poroty Opera Prima na MFF v Benátkách, o rok později byl prezidentem poroty Europa Cinemas v rámci sekce Quinzaine des réalisateurs na MFF v Cannes. Je také úspěšným filmovým producentem a distributorem.

Michaela Pavlátová

Patří mezi nejznámější české tvůrce animovaného filmu. Absolvovala UMPRUM (1987) v ateliéru filmové a televizní grafiky docenta Miloslava Jágra. Ve svých výsostně autorských filmech, které mají podobu existenciálních anekdot o různých úskalích lásky a svízelné komunikaci, využívá vlastní expresivní kresby, jimiž se snaží překročit hranice obvyklého stereotypu.

Všechna její animovaná díla byla oceněna na zahraničních a domácích festivalech, včetně nominace na Oscara v roce 1993 za snímek Řeči, řeči, řeči a Zlatého medvěda na MFF Berlín za film Repete (1995). Po povídce z filmu Praha očima (1999) a dokumentu O babičce (2000) natočila celovečerní hraný film Nevěrné hry, oceněný na festivalu v San Sebastiánu 2003. V roce 2006 dokončila animovaný snímek Karneval zvířat.

Ray Privett

Americký filmový distributor a programový ředitel nezávislého kina Pioneer Theater v New Yorku, zaměřeného na zahraniční a žánrovou kinematografii, kde v květnu letošního roku proběhla přehlídka filmů ze střední a východní Evropy Brave New Europe: New Films from and About Central and Eastern Europe.

V letech 2003 a 2004 byl programovým ředitelem Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Chicagu. Pravidelně publikuje v odborných časopisech. Na MFF Karlovy Vary mimo jiné představil v roce 2003 "golemovskou trilogii" Amose Gitaie.

Swetlana Sikora

Umělecká ředitelka a spoluzakladatelka festivalu středo- a východoevropských filmů "goEast" ve Wiesbadenu. Vystudovala historii a estetiku filmu a divadla a kunsthistorii na Státním institutu kinematografie v Moskvě (VGIK). Pracovala jako editorka pro filmový časopis Kinas v Litvě.

Od roku 1992 působí v německém filmovém institutu DIF ve Frankfurtu nad Mohanem a od roku 2001 pečuje o program "goEast". Pravidelně publikuje v ruských a litevských odborných časopisech a podílí se na rozhlasových a televizních pořadech o filmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám