Hlavní obsah

Tajné lety CIA se nyní musí prověřit na národní úrovni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada Evropy se v úterý opět zabývala otázkou aktivit americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) na území států EU, především otázkou tajných věznic, tajných letů a převozů podezřelých do zemí, kde mohli být mučení. Rada zatím nezveřejnila. Zda aktivity CIA byly skutečně za hranicí zákona, musí rozhodnout soudy jednotlivých členských zemí. Parlamentní shromáždění Rady Evropy schválilo rezoluci odsuzující použití nelegálních praktik při boji s terorismem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Zprávu předložil švýcarský senátor Dick Marty, který sedmiměsíční vyšetřování vedl. Podle něj se podařilo shromáždit důkazy o činnosti CIA v čtrnácti zemích EU, která byla za hranicemi zákona. CIA přes evropské země nejen převážela podezřelé do zemí, kde je povoleno mučení, ale také tyto lidi unášela.

Byl zveřejněn videozáznam výpovědi německého občana Chálida Masrího, který byl v Makedonii unesen a odvlečen do věznice v Kábulu, [celá zpráva] i výpověď bratra etiopského občana, který byl zatčen v Pákistánu, protože cestoval na falešný pas, a skončil na americké základně Guantánamo. Tady byl mučen.

Zpráva ovšem podle kritiků nepřinášela nic nového, opakovala stará zjištění s tím, že tajné věznice CIA byly v Rumunsku a Polsku.

Evropský komisař pro právo a spravedlnost Franco Frattini řekl, že nyní jsou na řadě jednotlivé státy, které musí vyšetřit obvinění zjištěná na Evropské úrovni. Dodal že o tom, zda CIA porušovala zákon, musí rozhodnout soudy.

Marty ocenil, že Frattini zajišťoval, aby jednotlivé státy umožňovaly přístup k tajným zprávám.

Aféru loni v listopadu rozvířil list Washington Post [celá zpráva]

Reklama

Související články

Tajné lety CIA do Evropy pokračují

Tajné lety americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), při nichž jsou přepravováni lidé podezřelí z terorismu, stále pokračují. Stroje, patřící krycím firmám,...

Výběr článků

Načítám