Hlavní obsah

EU hrozí USA zavedením vízové povinnosti

– BRUSEL

Evropská unie by mohla přijmout "reciproční" opatření, pokud Spojené státy budou dále uplatňovat vízovou povinnost vůči deseti členským zemím unie. Řekla to ve čtvrtek v Bruselu členka Evropské komise pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová.

Článek

EK doufala, že středeční summit EU-USA ve Vídni naznačí konkrétní kroky k řešení otázky víz, která se týká i ČR,  ale nestalo se tak. Problém byl v desetistránkovém komuniké zmíněn jen v jediném odstavci s tím, že by tato asymetrie měla být odstraněna, ale nebylo naznačeno, kdy a jak. [celá zpráva] Ve čtvrtek americký prezident Bush v Maďarsku opět obhajoval vízovou politiku vůči novým zemím EU a žádal pochopení pro postoj USA. [celá zpráva]

Na jednání zahraničního výboru Evropského parlamentu komisařka vyjádřila naději, že se situace bude kladně vyvíjet. "Jinak budeme muset směřovat k určité reciprocitě," řekla bývalá rakouská ministryně zahraničí bez upřesnění, jaká opatření a kdy by mohla být přijata.

Ve své předchozí zprávě v lednu přitom EK usoudila, že zatím není potřeba přijímat odvetné kroky proti třem zemím, které požadují víza od některých občanů EU. Kromě USA se jedná o Kanadu a Austrálii.  EU má do poloviny července vypracovat zprávu, ve které by mohla navrhnout reciproční opatření proti USA. Pro přijetí zprávy bude potřebná kvalifikovaná většina 25 členských států.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám