Hlavní obsah

Klaus sepsul Svobodu za odjezd ze summitu EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Český prezident Václav Klaus byl nespokojen s působením ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) na summitu Evropské unie. Klausovi se nelíbilo, že Svoboda odjel ze setkání předních evropských politiků a nic mu o tom neřekl. Podle Svobody je to nedorozumění.

Článek

"Je pro mě neuvěřitelným překvapením," řekl Klaus. "Nechci rozehrávat nějaké vnitropolitické hrátky, ale to, že odjel a neřekl mně to, považuji za téměř pro mě nepochopitelný fenomén," dodal prezident. Nelíbí se mu rovněž to, že Svoboda údajně "dal přednost svému stranickému sjezdu před tím, že je váženým delegátem na tomto jednání". Je to pro mě poněkud překvapivé, abych použil jemné výrazy, dodal Klaus.

Ministr Svoboda se v Praze zúčastnil celostátní konference lidové strany, které je místopředsedou, což je nejvyšší orgán mezi sjezdy. Svoboda během ní novinářům řekl, že prezidenta o svém odjezdu ze summitu informoval ve čtvrtek večer, když se v hotelu loučili a když přál Klausovi dobrou noc. "Říkal jsem mu, že tady zítra (v pátek) nebudu, protože jedu na celostátní konferenci KDU-ČSL, po volbách mimořádně důležitou," řekl.

Dodal, že stejně tak již dříve informoval vládu, že se zúčastní jen čtvrteční části summitu. "Já nevím, jak to nedorozumění vzniklo. Kdybych nebyl křesťan, tak bych přísahal na vlastní život, že to tak bylo. Jsem si tím naprosto jist," řekl ministr, jehož jméno se v seznamu budoucí vládní sestavy ODS, KDU-ČSL a zelených neobjevuje.

Pro ministry zahraničí byl hlavním bodem programu na summitu jednání ve čtvrtek a následující večeře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám