Hlavní obsah

Britští konzervativci založí frakci v EP, ODS váhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská opoziční Konzervativní strana ve středu oznámila, že splní svůj záměr a vystoupí z největšího seskupení v Evropském parlamentu, Evropské lidové strany (ELS). Své nové partnery oznámí podle stínového ministra zahraničí Williama Hagua v červenci. O spojení s konzervativci v nové formaci uvažuje i nejsilnější česká politická strana, ODS.

Článek

Hague reagoval na článek v konzervativním deníku Daily Telegraph, podle něhož toryové svůj záměr potichu odložili. Řekl, že konzervativci chtějí nové a moderní myšlenky pro Evropu. S pomocí nové skupiny chtějí prosazovat otevřenou a reformovanou Evropskou unii. Strana už dříve odmítla postup ostatních pravicových stran v ELS, který považuje za příliš integrační. Konzervativci také odmítají evropskou ústavu, kterou chce oživit německá i francouzská pravice.

Britský ministr pro Evropu Geoff Hoon reagoval varováním, že konzervativci se dostávají v EU na okraj a do izolace. I když to vedení strany popírá, její vlastní poslanci v EP vyslovili podobné obavy. Také Daily Telegraph upozornil, že toryům hrozí kvůli Unii nový rozkol.

Podle deníku narazil Hague na problémy při hledání dalších spojenců. Jejich hledání zkomplikovala neshoda mezi ODS a dalším možným partnerem konzervativců, polskou vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS). Spor měl způsobit výrok designovaného českého premiéra Mirka Topolánka v polském listu Gazeta Wyborcza, který ovšem předseda ODS popřel.

Podle polského deníku Topolánek obvinil novou polskou vládu z posunu k populismu. Stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil ale ve středu Právu řekl, že polský deník hrubě zkreslil Topolánkův výrok, který zazněl v jiné souvislosti. Šéf ODS prý také ve středu odeslal vedení PiS písemnou omluvu, v níž se pokusil uvést nedorozumění na pravou míru. Reakce polské strany zatím není známá.

Zahradil: Někdo zvenčí zkouší rozdělit ODS

Zahradil také dementoval zprávu středečních Lidových novin, podle nichž došlo v otázce odchodu od eurolidovců k rozkolu mezi ním a Topolánkem.

"To je velmi odvážná mediální konstrukce, odvolávající se na neznámého člověka blízkého panu Topolánkovi. V takových případech ale obvykle žádná osoba neexistuje a jde jen o zastírací manévr novinářů, který jim umožňuje napsat kontroverzní výrok," řekl Právu Zahradil. Dodal, že se nejspíš "někdo zvenčí" snaží rozdělit ODS, což je v napjaté povolební situaci vcelku logická taktika. "Další informace již poskytovat nebudeme," uzavřel svůj komentář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám