Hlavní obsah

Svobodovi vadí, že EU nestihla zmrazit běloruská konta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL/MOSKVA

Evropská unie do pondělního zasedání ministrů zahraničních věcí nestihla připravit zmrazení zahraničních aktiv prezidenta Alexandra Lukašenka a dalších třiceti vysokých představitelů běloruského režimu, čímž hrozila. Nelíbí se to šéfovi české diplomacie Cyrilu Svobodovi.

Článek

"Představte si, že jste mocipánem v Bělorusku, že máte někde nějaké konto a nyní slyšíte, že EU rychlostí sobě vlastní o zmrazení vašeho účtu stále jen jedná," řekl dnes Svoboda. "Pak není nic jednoduššího, než si ten účet převést někam mimo EU."

List Financial Times v pondělí napsal, že zmrazení aktiv měli v pondělí oficiálně schválit ministři zahraničí, ale do schůzky se nepodařilo připravit příslušné dokumenty v jazycích všech členských států unie. Nicméně rozhodnutí by mohlo padnout při jiné ministerské schůzce během několika dní, protože všechny státy EU dosáhly v tomto směru shody.

Rozhodování o zmrazení víz bylo komplikovanější než zákaz víz, ale EU se snažila se celou záležitostí zabývat diskrétně právě proto, aby Lukašenka a ostatní postižené běloruské funkcionáře nevarovala. "Když zmrazení účtů oznámíte týdny před tím, než je uskutečníte, peníze zmizí v zemích jako je Švýcarsko," citoval Financial Times nejmenovaného diplomata.

Zmrazení účtů má následovat po nedávném zákazu víz EU pro vedení běloruského režimu. Je odvetou za kontroverzní průběh běloruských voleb a za následující uvěznění hlavního opozičního kandidáta Aljaksandra Milinkeviče, který na konci týdne po svém propuštění opět zadržen.

Na Minsk tlačí i Rusko

Bělorusko je ale také pod tlakem Ruska. V pátek ruský tisk uvedl, že země je údajně připravena ukončit klíčové dodávky energií do Běloruska, pokud jeho vedení nepřistoupí na plán sjednotit obě země. Prezident Vladimir Putin podle obchodního listu Kommersant už 9. května dal příkaz připravit ukončení výhodných dodávek surovin do Běloruska i poskytování výhodných bankovních úvěrů. Kreml ale tato tvrzení nijak nekomentoval.

Právě ruské dodávky levné energie udržují v chodu běloruskou státní ekonomiku. Na rozdíl od Ukrajiny, Moldávie a Gruzie, které se v politice orientují na západní státy, Minsk stále dostává plyn a ropu a nízké ceny.  Po opětovném zvolení autokratického prezidenta Alexandra Lukašenka Rusko oznámilo, že i Minsku zvýší ceny energií.

Lukašenko stále vyjadřuje sjednocení obou zemí podporu, i když se před pár lety plány na spojení zadrhly. Sjednocení by navíc umožnilo Putinovi, aby byl potřetí zvolen do čela soustátí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám