Hlavní obsah

Belgie paušálně neumožní práci pro Čechy

– BRUSEL

Belgie zatím neotevře od 1. května svůj pracovní trh lidem z nových členských států Evropské unie, ale usnadní jim získání pracovního povolení - pokud se ovšem bude týkat sektoru s nedostatkem pracovníků. Tyto sektory zahrnují různorodé profese od architektů přes instalatéry po učitele holandštiny.

Článek

Občané Kypru a Malty mají přístup k zaměstnání v Belgii již otevřený, ale Češi a lidé z dalších sedmi nových zemí musí dosud žádat o povolení jako kterýkoli jiný cizinec. Od 1. května však bude pro ně tato procedura ve vybraných sektorech jednodušší. Potrvá jen pět dní a nebude jí předcházet zjišťování případných belgických kandidátů na pracovní místo.

Bruselské úřady po konzultacích zaměstnavatelů a odborů oznámily, že hlavní město má mezi jiným nedostatek zdravotních sester, instalatérů, automechaniků, zedníků, účetních, inženýrů, specialistů na informační technologie, ale i architektů a učitelů holandštiny a angličtiny.

Další dva belgické regiony - Valonsko a Vlámsko - došly k obdobným závěrům. Valonsko sestavilo seznam 39 profesí, mezi nimiž jsou i elektrikáři, laboratorní technici, truhláři, lékárníci a pracovníci pojišťoven.

Rakousko a Německo nechají trhy zavřené co nejdéle

Staré členské země EU mohou držet své pracovní trhy uzavřené do roku 2011. Nicméně letos 1. května a pak v roce 2009 mohou situaci přehodnotit. Úplně se nováčkům otevřely hned po jejich vstupu do EU v roce 2004 Británie, Irsko a Švédsko. Letos tak učiní Portugalsko, Finsko a Španělsko. Naopak Německo a Rakousko potvrdily, že hodlají co nejdéle využívat ochranná opatření.

Stejný přístup jako Belgie hodlá uplatnit i Nizozemsko a Francie. Nizozemci chtějí svůj pracovní trh otevřít od 1. ledna 2007, ale rozhodnou o tom až koncem letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám