Hlavní obsah

Špidla je spokojen se summitem EU

BRUSEL

Eurokomisař Vladimír Špidla si liboval, že právě skončený summit EU je posunem na cestě ke konkurenceschopnější Evropě. Na setkání politických špiček členských zemí EU se ale ČR nepodařilo přesvědčit své partnery, aby se uvolnil pohyb služeb v rámci evropské pětadvacítky.

Článek

Summit navíc jen "vzal na vědomí" Špidlovy argumenty pro zrušení překážek pro volný pohyb pracovních sil i navzdory pochybám o závazku každým rokem v EU vytvářet dva miliony pracovních příležitostí.

"Je vysoká naděje na úspěch, tedy na přijetí směrnice, která jednoznačně bude znamenat pokrok," řekl Špidla poté, co šéfové států a vlád udělili komisi mandát postupovat na základě Evropského parlamentu, jenž zredukoval  původní návrh směrnice. "Interpretace, názory i obavy mohou být různé, ale výsledek bude velmi dobře použitelný. Jsem si opravdu jist, že bude krokem kupředu k jednotnému trhu služeb," dodal.

Špidla je spokoejný se snižováním evropské nezaměstnanosti

Hned v úvodu summitu předseda Evropského parlamentu Josep Borrell varoval před vytyčováním cílů, na které pak chybějí prostředky, jako před šrámy na věrohodnosti EU.

Ale podle Špidly jsou závazky vynakládat tři procenta hrubého domácího produktu na vědu, obstarat uplatnění mladým lidem do půl roku po absolvování školy či každým rokem vytvářet dva miliony nových pracovních příležitostí splnitelné. "Během dvou let se podařilo snížit počet nezaměstnaných z 20 miliónů na 18,3 miliónu. Snižování nezaměstnanosti není dáno předem, ale není to nemožné. Cesty mohou vést právě přes vědu a výzkum, volný pohyb pracovní síly, přes dokončení vnitřního trhu," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám