Hlavní obsah

Ženevský autosalon: Rychlý přehled všech novinek

Novinky, Jan Čech
ŽENEVA

Ženevský autosalon začíná již v úterý. Zatím tam však nejezděte. Dovnitř se totiž až do druhého března dostanou pouze akreditovaní novináři. V tomto článku vám přineseme několik rad, jak se do Ženevy dopravit, kde hledat výstaviště, kolik stojí vstupné a v neposlední řadě přehledně nastíníme všechny důležité novinky.

Článek

Chystáte-li se na ženevský autosalon, pak se vám jistě bude hodit několik důležitých rad, patřící k základní výbavě každého návštěvníka.

Kde jej najdete?

Autosalon se tradičně koná na výstavišti Palexpo v Ženevě. Pokud pojedete autem, projeďte Německem a dále do Švýcarska na Curych a po dálnici do Ženevy. Snažte se vyhnout Francii. Tamní rychlostní silnice jsou totiž zpoplatněny a pokud se budete snažit objet Alpy ze západu přes Mylhúzy a dorazit do Ženevy z francouzské strany, přijde vás to na pěkně velké peníze. K nákladům si ale i tak připočtěte dálniční známku pro švýcarské území, jenž lze zakoupit na každém hraničním přechodu.

Cesta automobilem trvá asi deset hodin a jet v zátahu jednomu řidiči ji nedoporučujeme. Dálnice v Německu jsou nudné a ucpané a nepozornost přijde velmi rychle. Projet Ženevou je celkem jednoduché - středem prochází dálnice a celým městem vede výborné značení na výstaviště Palexpo či sousední letiště.

Parkování

Ženeva má velmi problematické parkování. Většina míst je v tomto městě zpoplatněna a pokud máte problém zaparkovat v Praze na Žižkově, pak Ženeva je ještě třikrát horší. Na výstavišti jsou krytá parkoviště, kde celodenní stání stojí asi 20 CHF. Pamatujte však, že všechna parkoviště zavírají o víkendu v 19:30, přes týden ve 20:30!

Plánek ženevského autosalonu najdete na těchto stránkách

Kde bydlet?

Ubytování v Ženevě nyní již asi neseženete. Pokoje jsou obsazené půl roku dopředu. Pokud se spokojíte s levnějším ubytováním, můžete vyzkoušet hostely, kterých je v Ženevě hned několik a lze si je objednat i přes internet. Kdo mít štěstí nebude, ten ať přejede do Francie (podél Palexpa stále dál). Hned za hranicemi (asi 15 km za Ženevou) je několik malých měst s větším množstvím hotelů. Doporučujeme například město Annemasse, kde najdete hned několik ubytování formulového typu.

Vlakem, letadlem...

Také vlakem se můžete do města "na jezeře" vypravit. Když dojedete na hlavní nádraží, přestupte na směr Geneva Airport. Pěšky je to totiž z centra dost daleko. Naštěstí ale také městě jezdí autobusy, směřující k výstavišti (č. 5, 10, 13, 15, 18 a 28). Přijedete-li vlakem na stanici Geneva Airport, na výstaviště to máte již jen tři minuty pěšky.

Stejně rychle budete na výstavišti z letiště, sousedící s výstavním areálem "přes dálnici".

Kdy a za kolik?

Otevírací hodiny výstavy jsou od pondělí do pátku mezi 10:00 a 20:00, o víkendu od 9:00 do 19:00. Vstupně pro dospělého stojí 16 CHF, děti od 6 do 16 let zaplatí 8 CHF a skupiny o více jak dvaceti osobách platí 9 franků za osobu. Děti mladší šesti let mají vstup zdarma.

NOVINKY ŽENEVSKÉHO AUTOSALONU

Všechny novinky ženevského autosalonu můžeme představit. Výčet je však dlouhý a přineseme jej až po výstavě, kdy výrobci o svých vozech odhalí první-poslední. Pro přehled a dobrou orientaci tak nabízíme přehlednou tabulku, která vám jistě pomůže při procházení jednotlivými stánky.

Sériové modely

Koncepty

Acabion

Acabion threewheels

Alfa Romeo

Aston Martin

Audi

Allroad Quattro, RS4, RS4 Avant

Bentley

Continental GT Diamond Series

Bertone

Coupé-Cabrio

BMW

320si, Z4 M Roadster, Z4 Coupé, 530ti, Alpina B6 Coupé

Citroën

C3 CNG

Dacia

Logan 1.5 dCi

Daihatsu

Sirion, Terios, Copen, Cuore

Dodge

Nitro

EDAG

Ferrari

Fiat

Panda CNG

Fioravanti

Skill, Punto Cabrio

Ford

Giottline

Ginko

Honda

Legend, Civic Type R

Hyundai

Accent, SantaFe

Genus

Chevrolet

Chrysler

300C SRT-8

Jaguar

XK Convertible

Kia

Koenigsegg

Lamborghini

Lancia

Ypsilon

Haizea

Lexus

LS 460, GS 450h

Lotus

Europa S

Maserati

GrandSport "Victory", Quattroporte Sport GT

Mazda

Mercedes-Benz

SL, GL, S 65 AMG, ML 63 AMG, CLK 63 AMG

Mini

Traveller

Mitsubishi

Nissan

Opel

Meriva OPC

Pagani

Zonda F Roadster

Peugeot

207, 207 RCup, 307 CC

Porsche

Renault

Espace, Clio RS

Rinspeed

Rolls-Royce

Phantom Coupé

Saab

9-X Aero

Seat

Spyker

Peking-to-Paris SUV

Subaru

Tribeca

Suzuki

SX4

Škoda

Tata

Crossover

Toyota

Prius

Urban Cruiser

Volkswagen

CrossPolo, Polo Eco

Volvo

Anketa

Na který autosalon se letos chystáte?
Ženevský
8,3 %
Pařížský
4,7 %
Autotec Brno
25,4 %
Veteran Show Praha
5,2 %
Auto Show Praha
7,4 %
Jiný
4,6 %
Nenavštívím žádný
44,4 %
Celkem hlasovalo 2790 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám