Hlavní obsah

S členstvím v EU je spokojeno 67 procent Čechů

PRAHA

S členstvím Česka v Evropské unii je v současné době spokojeno 67 procent Čechů, což je o 13 procentních bodů více než loni na podzim. Vyplývá to z lednového průzkumu konsorcia agentur Factum Invenio, STEM a společnosti Ivana Gabala, který si v rámci evropské informační kampaně nechala vypracovat vláda.

Článek

Analytici se shodují v tom, že již částečně odeznělo zklamání z loňských neúspěšných referend o euroústavě ve Francii a Nizozemsku a politikům se také podařilo nalákat občany přísliby investic z evropských fondů. "Dá se to charakterizovat jako mírný, opatrný optimismus," řekl ve středu Jan Hartl z agentury STEM.

Premiér Jiří Paroubek, který se prezentace průzkumu za čtyři milióny korun dnes zúčastnil, je s jeho výsledky spokojen. Potěšilo ho mimo jiné zjištění, že 63 procent českých občanů je pro směřování k evropské politické unii - navzdory názorům opozice i prezidenta Václava Klause, dodal.

Podle výsledků podzimního šetření Eurobarometru, který byl zveřejněn v pondělí, dosáhla obliba unie v Česku loni v říjnu minima - 44 procent. Na jaře to bylo o pět procent více.

Hartl uvedl, že podobně se sympatie k EU vyvíjely i v dalších evropských zemích. "Ta referenda měla velký symbolický dopad. Neúspěšná referenda lidem ukázala, že EU má značné problémy. Politici lavírovali, čišela z nich bezradnost, což vedlo ke znejistění společnosti," je přesvědčen Hartl.

Průzkum Eurobarometru mimo jiné ukázal, že jen 17 procent Čechů věří, že jejich hlas má v Evropě nějaký vliv. Podle analytika Ivana Gabala je to i tím, že česká společnost je po čtyřech desítkách let komunismu a 15 letech transformace opatrná a dlouho váží každý krok. "Je proto logicky skeptičtější," řekl dnes novinářům.

Anketa

Jste spokojeni s členstvím Česka v EU?
Ano
49,6 %
Ne
50,4 %
Celkem hlasovalo 2321 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám