Hlavní obsah

Komunisty popudila snaha EU odsoudit komunistické zločiny

PRAHA

Senátoři z Klubu otevřené demokracie (KOD) se v pondělí postavili za odsouzení komunistických zločinů v Parlamentním shromáždění Rady Evropy (RE). Shromáždění má rezoluci Potřeba mezinárodního odsouzení zločinů totalitních komunistických režimů schvalovat 25. ledna. Proti přijetí rezoluce brojí mimo jiné čeští komunisté v čele s místopředsedou strany Václavem Exnerem.

Článek

Komunisty popudilo také to, že Parlamentní shromáždění RE má současně projednávat dokument, který odmítá obdivování a ospravedlňování nacismu. "Tato časová shoda naše komunisty velmi roztrpčuje, protože nastoupili otevřenou cestu k falšování dějin a neradi slyší o zločinech, na kterých se sami podíleli a podílejí," řekl k tomu senátor a člen KOD Jaromír Štětina, který patří mezi hlavní tvůrce novely proti komunismu.

Senátorský Klub otevřené demokracie, který je třetí nejsilnější frakcí v české horní komoře, vyzval české zástupce v Parlamentním shromáždění RE, aby pro přijetí rezoluce hlasovali. "Považuji za průlomové, že se Parlamentní shromáždění Rady Evropy bude zabývat komunistickou ideologii, a pevně doufám, že tuto ideologii odsoudí," uvedla v dnešní výzvě předsedkyně klubu Soňa Paukrtová (za US-DEU).

Senátoři z jejího klubu, který sdružuje vedle unionistů hlavně nestraníky, loni patřili ke strůjcům novely trestního zákona, podle níž má být propagace komunismu a nacismu výslovně zakázána. Norma nyní leží ve sněmovně, kde má ale převahu levice - ČSSD a KSČM. Dolní komora tak novelu pravděpodobně odmítne.

V EU se počátkem loňského roku vášnivě debatovalo o návrzích zakázat symboly nacismu - a popřípadě i komunismu - v celé unii. Podnět vyvolal skandál, který vypukl, když se britský princ Harry objevil na jedné oslavě s hákovým křížem na rukávě. Evropská pětadvacítka se však na návrzích neshodla a záležitost vyzněla do ztracena.

Reklama

Výběr článků

Načítám