Hlavní obsah

Z Vánoc se těšila i zvířata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Ze štědrovečerní nadílky se těší nejen děti, ale také zvířata v zoologických zahradách i v útulcích. Do zoo po celé republice zamířila na Štědrý den celá řada návštěvníků, zejména rodičů s dětmi.

Článek

Na štědrodenní krmení zvířat v brněnské zoo přišlo tolik lidí, že vedení zahrady vydalo pokyn pouštět návštěvníky bez placení. "Ze zájmu máme velkou radost. Nejsme schopni spočítat, kolik lidí vlastně přišlo. Bylo jich podstatně více než loni," řekla pracovnice zahrady Jana Hadová. Loni dorazilo 1500 lidí.

Letos lidé nemohli krmit zvířata laskominami, které jim přinesli z domu. Každý ze zájemců dostal balíček s krmením pro vybraná zvířata u vstupní brány. Přinesené potraviny odevzdali chovatelům, kteří je v příštích dnech rozdělí mezi své svěřence. Změna v krmení byla podle chovatelů nutná: vánoční akce v minulosti znamenala příliš velký nápor na trávicí trakty zvířat.

Lidé se mohli zúčastnit nejen krmení ochočených poníků, lam, koz či ovcí, ale nově i bobrů, ledních medvědů i brtníků a lachtanů. Zpestřením bylo krmení kajmanů a dravých piraní, jehož se ujali odborníci.

V Praze krmily zvířata děti

Nezapomenutelný zážitek si odnášela z návštěvy pražské zoologické zahrady stovka dětí. Osobně mohly nakrmit žirafy, slony, velbloudy či lemury. Do Troje jich přišly tisíce. Ovšem jen zlomek šťastlivců los vybral, aby mohli spolu s chovatelem krmit zvíře, které si vybrali.

"Všem se to moc líbilo. Vůbec největší zájem byl o krmení slonů. Úspěch byl takový, že to určitě zopakujeme i příští rok," řekl mluvčí zahrady Vít Kahle.

Ostatní malí návštěvníci pražské zoo, kteří přinesli svým oblíbeným zvířátkům něco na přilepšenou, dostali malé prskavky, voňavé františky, ale i CD a knihy o přírodě. Vstup měli zdarma.

V Liberci dárky dostávali i dávali

Na Štědrý den bylo v v naší nejstarší zoo v Liberci liberecké zoo vstupné dobrovolné. Lidé většinou něco platili. "Navíc také přinášeli dárky pro zvířata. Jablky, mrkví, banány a další zeleninou a ovocem jsme naplnili celou bednu. Zvířata to ale dostanou postupně," řekla mluvčí zoo Zuzana Šafaříková.

Zahrada ale dárky nejen dostávala, ale i nadělovala. "Dopoledne jsme odvezli dětem do Jedličkova ústavu plyšáky a hračky, které nám pro ně v průběhu adventu nanosily děti," uvedla Šafaříková. Část hraček už před několika dny dostaly i děti z libereckého kojeneckého ústavu. "Nasbírali jsme těch dárků několik stovek," poznamenala mluvčí. Každé dítě, které v prosinci přišlo do zoo s dárkem, totiž mělo vstupné zdarma.

Třem slonicím v zoologické zahradě v Lešné u Zlína štědrodenní menu zpestřily banány a hrozny. Antilopy, velbloudi, žirafy a zebry si pochutnávají na červených jablíčkách. Gorily i další opice mlsají od rána oříšky, mandle a tropické ovoce. Zoo tam navštívilo přes 300 osob

Medvědi v České Krumlově mlsali

Štědrodenní nadílku dostali tradičně i tři medvědi v českokrumlovském zámku. Káťa, Vok a Marie Terezie si mohli dárky v podobě ovoce, rozinek a oříšků utrhnout přímo ze stromků.  "Dostanou jen takové množství, aby neměli potíže. Dárky, které lidé přinesou, postupně přebírám a zkrmuji do deseti dnů," řekl medvědář Jan Černý. Lidé svým oblíbencům nanosili 300 kilogramů dobrot. Největší delikatesou je pro zvířata rybí tuk a samozřejmě med.

Vánoční nálada se rozhostila i ve zvířecích útulcích ve Zlínském kraji. Na Štědrý den dostávají i slavnostnější menu a drobné dárečky, které jim přinesou lidé. Pestřejší jídelníček než v jiné mají také psi a kočky ve zlínském útulku na Vršavě. "Vánoce jim připravíme slavnostnější, ze stravy jim vybereme to nejlepší, co máme," řekla provozovatelka centra Danuše Šmigurová. Zvířata se však na Štědrý den dočkala i drobných laskomin. Do útulku totiž každoročně zavítají desítky lidí, kteří pejskům o Vánocích přinesou něco na zub.

Přilepšeno dostávají také psi z útulku ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Sám správce Zdeněk Blažek jim totiž doma a na vlastní náklady připraví polévku s drůbežím masem a játry a rizoto s hovězím masem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám