Hlavní obsah

Pražanům naservírují rybí polévku Topolánek s Bémem

PRAHA

Tradiční vánoční polévku bude na Štědrý den kolemjdoucím na Staroměstském náměstí servírovat sám šéf nejsilnější opoziční strany ODS Mirek Topolánek. Pomáhat mu v tom bude i pražský primátor a místopředseda ODS Pavel Bém.

Článek

Lze předokládat, že oba muži ve vánoční atmosféře zapomenou na rozpory, které se mezi nimi objevily na podzim, když se Bém nebránil vytvoření povolební velké koalice ODS s ČSSD. Podobná koalice funguje pod Bémovým vedením od roku 2002 na pražské radnici. Topolánek na prosincovém kongresu ODS označil ty, kteří si přejou velkou koalici, za "marťany".

ČSSD: Topolánkovi se kulinářské umění bude hodit

Poskytování rybí polévky bude jednou z mála akcí ODS, kterou v předvolebním čase nepodrobila ČSSD zdrcující kritice, naopak ji schvaluje. "Vnímám to jako jeden z prvních dobrých skutků, které Topolánek dělá pro občany Prahy," řekl šéf pražské ČSSD Petr Hulinský. Myslí to prý naprosto vážně. "Nevnímám to tak, že se připravuje na své budoucí zaměstnání," zažertoval náměstek pražského primátora Hulinský.

Pořadatelé letos přichystali tisícovku porcí polévky, tedy zhruba dvě stě litrů. Zdůrazňují, že se vaří podle klasického štědrovečerního receptu a rozhodně není nijak ochuzená.

"Minulý rok byl o polévku opravdu velký zájem. Letos jsme se proto rozhodli nachystat ještě o dvě stě porcí navíc," řekl Libor Votruba z firmy Taiko, která v centru pořádá vánoční trhy.

Přestože se říká, že polévka je určena hlavně lidem bez domova, zájem o ni mají i Pražané a turisté. Někteří z nich se zastaví u stánků s pochutinou i vícekrát.

Ne vždy však masové zhotovávání pokrmů znamenalo příjemné období pro český národ. V březnu 1939, kdy do Prahy dorazily německé okupační oddíly, se někteří hladovci nezdráhali ochutnat Němci připravené jídlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám