Hlavní obsah

Psychiatr Cimický: Vychutnejte si svátky v klidu

PRAHA

Vánoční svátky by neměly být pouze ve znamení Štědrého večera. Psychiatr MUDr. Jan Cimický tvrdí, že by měly naplnit více dní uvolněním a pohodou. Postupuje proto podle prastarých metod, který kdysi dávno vymysleli staří Keltové.

Článek

"S manželkou už dlouho dodržujeme Advent, kterým se nenápadně naladíme na sváteční vlnu. Advent má totiž v sobě spoustu meditačních prvků. Počínaje první adventní nedělí si rozsvítíme stromečky, které si pěstujeme na balkóně, a postupně se přibližujeme ke Štědrému dnu. Celý měsíc je tak příjemně naplněn poklidnou sváteční atmosférou a po roce honiček odpočíváme,"svěřil se Jan Cimický.

Pohoda, klid a harmonie

"Každý rok se vyhýbáme vánočnímu stresu. Nehoníme se za dárky. Už dávno jsme si řekli, že je zbytečné dávat si něco jenom proto, že se to musí. Zavrhli jsme i orgie v kuchyni a odmítáme se honit, aby byla napěchovaná lednice i balkón jídlem. Tyto věci přece vůbec k Vánocům nepatří," dodal lékař. Jan Cimický tvrdí, že svátky mají především naplnit svůj pravý smysl. Tím je pohoda, klid a harmonie.

"Všechno musí být v příjemném souladu a jde především o to, aby si člověk vychutnal okamžiky klidu. Posloucháme s manželkou hudbu, vracíme se do vzpomínek, chodíme na procházky a prostě děláme to, na co obyčejně není čas. Občas třeba na Vánoce v pohodě a bez spěchu přerovnám naši knihovnu," prozradil lékař svoje vánoční relaxační metody.

Vánoce ukrývají významná poselství

Vánoční svátky mají v sobě skryta mnohá tajemství. O tom se mnohokrát Cimický přesvědčil za dobu své praxe v psychiatrické léčebně v Bohnicích. "Vánoce a vánoční symboly, jako je třeba ozdobený stromeček, v sobě mají obrovskou vnitřní sílu. Vzpomínám si, že když jsem šel na Štědrý den v léčebně na vizitu, tak nám pěkné Vánoce přáli i ti nejtěžší pacienti. Přitom třeba celý rok nepromluvili a vůbec nekomunikovali s okolím. Taková síla je skutečně ukryta v tomto svátku a v jeho poselství," zamyslel se Jan Cimický.

Reklama

Související témata:

Související články

Jana Cimického zaskočila SuperStar

Známý český psychiatr Jan Cimický rád tráví svůj čas na venkovské chalupě u Prahy, kde je poblíž přírodě. Z ní totiž získává inspiraci pro psaní nových...

Janu Cimickému se v Řecku uklánějí

Skoro jako domů se vrací do Řecka populární psychiatr Jan Cimický. Stačí, aby se někde představil, a rázem je z něj miláček společnosti a v chrámech...

Výběr článků

Načítám