Hlavní obsah

Jak se slaví Vánoce v Dánsku

Různé státy, národnostní a náboženské skupiny, slaví vánoční svátky trochu jinak. Jak si užívají sváteční čas Dánové, co si připravují k slavnostní večeři a kdo jim nosí dárky, se dočtete v našem článku.

Článek

Dánové jsou národ, který si vánoční čas vyloženě užívá. Symbolem dánských svátků, je zelený adventní věnec se 4 bílými svíčkami. Jakmile se rosvítí první, startuje to pravé vánoční veselí. Lidé chodí na večírky, na společenské večeře a různé návštěvy. Podle jedné staré dánské tradice musí návštěva z domu odcházet plně nasycena, aby zůstalo blaho v domě. Proto každá hospodyňka má stále připravené sladkosti, sladké i slané pečivo. V prvním adventním týdnu starosta Kodaně rozsvěcí hlavní strom jako dar pro všechny obyvatele Dánska od Norských sousedů.

Na Štědrý večer visí takřka v každém domě dánská vlajka , často i v malém provedení na vánočním stromečku. Tradičním jídlem je rýžový pudink, ve kterém je ukryta jedna mandle, a ten, kdo ji najde, vyhrává malý dárek. Hlavním chodem večeře je pečený krocan či husa plněná jablky a sušenými švestkami podávaná s červeným zelím a karamelovými bramborami.

Jako zákusek se servíruje něco sladkého. Po večeři Dánové obvykle tančí kolem stromečku a zpívají. Kolem desáté hodiny večerní se rozdávají vánoční dárky. Před spaním se většinou ještě dále hoduje. Ráno 25. prosince se jí rýžová kaše, na které je pro vylepšení chuti rozpuštěno trochu čerstvého másla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám