Hlavní obsah

EU bude uchovávat data o spojených hovorech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTRASBURK

Evropský parlament v rámci boje proti terorismu ve středu schválil směrnici, která ukládá operátorům v Evropské unii uchovávat záznamy o telefonickém či internetovém spojení po dalších šest až 24 měsíců. Pro bylo 378 poslanců, proti 197.

Článek

Uchovávána je pouze informace, kdo kdy a s kým byl spojen, nikoli obsah hovorů, SMS zpráv a emailů.

"Direktiva usnadní boj proti zločinu a terorismu. Požadavky na zajištění bezpečnosti a ochranu svobod občanů jsou v rovnováze," usoudil místopředseda Evropské komise Franco Frattini. Podle Velké Británie, která předsedá EU a zasadila se o prosazení směrnice, představuje "zlatý poklad" při vyšetřování teroristických činů.

K zavedení nové směrnice přispěly teroristické útoky v Madridu a Londýně, kdy záznamy o volání z mobilů pomohly odhalit pachatele. 

Směrnice má začít platit od příštího roku, nejprve ji ale musejí schválit jednotlivé státy Unie. V některých může narazit na místní legislativu, která by se musela nejdříve upravit. Státy unie dosud mají pro skladování telekomunikačních dat odlišná pravidla.

Nový předpis odsouhlasila počátkem měsíce potřebná většina ministrů EU, proti se postavily pouze Irsko, Slovensko a Slovinsko, podle nichž unijní direktiva nepřípustně zasáhne do oblasti vyhrazené spolupráci národních států.

Námitky oponentů

U operátorů a telekomunikačních společností panují obavy, jak velké náklady si nová opatření vyžádají.

Co se uchovává

Spojovaná čísla

Čas a délka hovoru

Místo volajícího i volaného během spojení

Podrobnosti o hovorech, kdy došlo ke spojení, ale hovor nebyl zodpovězen a objevily se signály, které mohou být použité k odpálení bomb.

Obdobná data se uchovávají i u internetového spojení

Hlasování předcházela bouřlivá rozprava. "Nemá to smysl, vůbec jsme nepropočítali náklady směrnice," vysvětlovala nesouhlas Zelených Kathalijne Buitenwegová. "460 miliónů Evropanů se ocitne v podezření, jejich soukromí bude ohroženo, stejně jako svoboda tisku," prohlásil jménem komunistů Sylvia-Yvonne Kaufmannová, srovnávající direktivu s praktikami bývalé NDR. Zapochybovala, že by směrnice byla v souladu s německou ústavou. "Zločinci si koupí předplacené karty a budou chodit do internetových kaváren. Myslete hlavou!" rozhořčil se řecký euroskeptik Georgios Karatzaferis.

Reklama

Výběr článků

Načítám