Hlavní obsah

Jak se slaví Vánoce ve Španělsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Různé státy, národnostní a náboženské skupiny slaví vánoční svátky trochu jinak. Jak si užívají sváteční čas Španělé, co si připravují k slavnostní večeři a kdo jim nosí dárky, se dočtete v našem článku.

Článek

Ve španělských rodinách se dodržuje zvyk, že se na Štědrý den schází  rozvětvená rodina jednou u rodičů ženy a následující rok u rodičů muže. Na přípravě večeře se většinou podílejí všichni rodinní příslušníci, celá rodina. Večeře se podává kolem desáté hodiny a Španělé oslavují celou noc.

U sváteční večeře se zpívají koledy a popíjí Cava, španělská obdoba francouzského šampaňského. Oblíbené španělské cukroví jsou nugát a máslové sušenky. Na Štědrý den se nadělují i dárky, které dětem nosí Tři králové. O půlnoci nejmladší člen rodiny položí Ježíška do jesliček rodinného betlému. Starší generace chodí po večeři na půlnoční mši.

Další drobné dárky děti dostávají i 6. ledna na den Tří králů, většinou do dřeváků. Králům děti symbolicky přichystají před dům něco k pití a k jídlu, jako pozornost, že jim přinesli dárky.V tento den se tradičně schází rodina v úzkém kruhu ke svátečnímu obědu. Jedí se tzv. kulaté koláčky s ovocem a ořechy, ve kterých jsou ukryta malá překvapení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám