Hlavní obsah

Hasiči o Vánocích musí jeden den do služby

ČESKÁ REPUBLIKA

Pracuje-li někdo u záchranářských složek, které zajišťují nepřetržitý provoz, musí se smířit se skutečností, že se pracuje v pondělí, v létě v dubnu i ve svátek. Nejinak je tomu u hasičů, kteří se pravidelně střídaje ve dvacetičtyřhodinových směnách po třech dnech. Vánoce pro ně tak trvají pouze dva dny, jeden pak míří do služby.

Článek

Do služby, ve které stejně jako každý den vyjíždějí na pomoc všem, kteří to potřebují. Jakmile zvoní na lince 150 nebo 112 telefon, jsou připraveni do dvou minut opustit základnu směrem k lidem v tísni. Nehody a neštěstí - to je denní chléb záchranářů.

Na stanicích se cukroví spořádá hromadně

Jaké jsou tedy vánoční a silvestrovské služby u hasičů, když se i v těchto dnech potkávají s lidskou tragédií a utrpením? Veselé! Vždyť i hasič je člověk. Navíc takový, který díky svému povolání ( nebo koníčku v případě hasičů dobrovolných), dokáže ocenit základní životní hodnoty.

Ani u hasičů ve službě zpravidla vánoční zvyky, atmosféra a dárky nechybí. Z domovů přinesou do služby hromady cukroví, na jejichž konzumaci se podílejí hromadně. K tomu i řízky, ryby, saláty a vše, co jim vánoce zpříjemní i doma. A protože hasiči na základně jsou hlavně velká parta, nechybí ani legrace, často si vyvádějí naschvály.

Když se na zásah vyrazí opačným směrem

Aby hasič vyrazil ze stanice do dvou minut, má své chování po vyhlášení poplachu naprosto zažité, všechno dělá po paměti, po slepu. Při nočním poplachu automaticky vstane, obuje boty, nasadí oblečení, doběhne k tyči, sjede k autu, nasedne na své místo ve voze a další úpravy provede cestou. Jen díky tomuto mechanizmu dokáže kdykoli splnit určený časový limit.

"Představte si co se pak stane, když dobří kolegové vybranému dobrovolníkovi ve spánku otočí postel o 180 stupňů a je vyhlášen poplach," uvedl jeden příklad vánočních žertíků na základnách mluvčí hasičů ve Zlínském kraji Ivo Mitáček.

"Rozespalý hasič udělá vše jako každý den, každou hodinu. Vstane, obuje se, obleče a vyrazí k autu. Bum, rána jako z děla. Tam kde normálně vede cesta stojí zeď. Zvyk však velí spěchat - bum, další náraz do zdi. K velkému veselí kolegů nachytaný vrazí do zdi ještě jednou, aby byl z neřešitelné situace vysvobozen," doplnil k hasičským radovánkám mluvčí.

Takových žertíků si hasiči během svátečních služeb užívají řady. Stále však platí, že jakmile se ozve signál, vyrážejí bez ohledu na čas, roční či denní dobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám