Hlavní obsah

Českým vojákům v Kosovu se o Vánocích stýská po domově

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/KOSOVO

Vánoce bez nejbližších příbuzných musejí každoročně trávit v balkánském Kosovu čeští vojáci mezinárodní mise KFOR. Srovnatelné s českými podmínkami je podle tiskového mluvčího českého kontingentu Pavla Löfflera snad jenom kosovské počasí. I čeští členové vojenských sil vnímají, že křesťanské Vánoce budou slavit v albánském prostředí, které je převážně muslimské.

Článek

"Každý příslušník, který v době Vánoc pobývá na území Kosova, nemůže tyto sváteční dny strávit tam, kde by si přál jistě nejvíc. To znamená v kruhu svých nejbližších," sdělil Novinkám Löffler. Podle něj většina kosovských Albánců kvůli jejich náboženství Vánoce vůbec neslaví. Nepočetná srbská menšina, která v Kosovu zůstala, je navíc pravoslavného vyznání, takže i Srbům Vánoce mezi 24. a 26 prosincem nic neříkají.

Čeští vojáci nemohou lelkovat o Vánocích jako většina z nás, kteří svátky slavíme ve vlasti. "Naši vojáci nemohou ani v době svátků přerušit  plnění některých svých každodenních povinností. Jsou to pravidelné kontroly svěřených prostorů Kosova, patrolování nebo provádění vyhledávacích operací zaměřených na odhalovaní nelegálně držených zbraní, popřípadě drog," řekl Löffler.

Kromě politiků přijedou do Kosova i umělci

Pokud se vojáci nedostanou před Vánocemi domů do Česka, přivezou jim dárky od blízkých jejich kolegové, kteří své příbuzné navštíví. Čeští vojáci se v kosovských končinách mnohdy obdarovávají navzájem. Na jejich svátečním stole však podle Löfflera nechybí smažený kapr s bramborovým salátem.

Ani vedení v Praze nezapomíná na české vojáky v Kosovu, před letošními Vánocemi by měli tamní útvary navštívit ministr obrany Karel Kühnl se šéfem české armády Pavlem Štefkou. Pravděpodobně s nimi přiletí i umělci, kteří vojáky potěší svým zpěvem. Zábavu pro kontingent by měly letos obstarat skupiny Čechomor a Ready Kirken.

"Nejméně se těším na to, že vánoční svátky nebudu trávit se svým třináctiletým synem a jedenáctiletou dcerou," vyjádřil na závěr své pocity Löffler.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám