Hlavní obsah

Hotely v Praze mají na Vánoce a Silvestra plno

PRAHA

Pražské hotely již mají na termíny kolem Vánoc a Silvestra téměř plno. Doprodávají se poslední volné pokoje. Podle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka by mohlo letos trávit Vánoce v Praze asi 65 000 a Silvestra až 100 000 zahraničních turistů. Proti loňsku by se tak mohla návštěvnost hlavního města koncem roku zvýšit asi o pět procent.

Článek

Obsazeny tak budou všechny hotely, které nyní přímo v Praze nabízejí kolem 80 000 lůžek, zájem je také o ubytovací zařízení ve městech v okolí Prahy s dobrou dopravní dostupností. Řada turistů přijede na Silvestra také na návštěvy svých pražských známých nebo příbuzných. "V současnosti máme volné pokoje již jen na Vánoce, na Silvestra už je plno," řekl ředitel hotelů Olympik Vlastislav Šos.

Hotely v centru jsou přitom obsazeny mezi prvními. Některé vyhlášené hotely registrují první objednávky ubytování na Silvestra až dva roky předem. Běžně ale zahraniční cestovní kanceláře i individuální turisté rezervují své silvestrovské pobyty v Praze rok nebo půl roku předem, řekla mluvčí hotelu Diplomat Zuzana Střížková. Zájem individuálních turistů se zvyšuje od září a kulminuje koncem listopadu. Letos roste počet pokojů objednaných přes internet.

Převažují Němci

Mezi turisty budou jako vždy převažovat Němci, přijede ale také hodně Britů, Italů, Nizozemců, Francouzů, Američanů nebo Rusů. Nebudou chybět ani skupiny z exotických zemí, jako je Japonsko, Korea nebo Izrael. O Vánocích jezdí spíše starší klientela, Silvestra přijíždí trávit do Prahy hlavně mladší generace, řekl manažer hotelu Adria Roman Talman. Podle Šose také levnější vánoční období využívají převážně senioři a klienti, které přitahují nabídky cestovních agentur pro osamělé. Často přijíždějí na Vánoce také hosté ze zemí, kde se slaví Vánoce v jiném termínu než v Česku.

Na rozdíl od běžných termínů vyžadují cizinci o Vánocích často zajištění návštěvy mše, v silvestrovském týdnu je zase velká poptávka po novoročních koncertech a návštěvách kulturních akcí, dodala Magdalena Fialová z hotelu Marriott. Podle Talmana také vánoční a novoroční hosté většinou nevyžadují výlety do okolí Prahy. Vánoční atmosféra Prahy je pro ně dostatečným lákadlem.

Celá republika očekává na Silvestra nápor více než 250 000 turistů. Kromě Prahy, kam zamíří téměř polovina z nich, je velký zájem o hory, především Krkonoše a Jizerské hory. Ze sousedních zemí hlavně z Polska a Německa přijedou turisté ale také do Krušných hor, na Šumavu nebo do Orlických hor a Jeseníků.

Hotely připravují pro hosty o Vánocích a Silvestru většinou bohatý program. Kromě tradiční vánoční večeře a silvestrovského programu mají mnohé hotely různé kulturní programy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám