Hlavní obsah

Václavské náměstí ozdobí nejvyšší umělý strom v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tradiční Vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze, které začínají v sobotu 26. listopadu, zaznamenají historický primát. Na Václavské náměstí bude poprvé postaven namísto přírodního smrku strom umělý. ale umělý vánoční strom - nejvyšší, který dosud stál v České republice!

Článek

"Myslím, že to bude pro Pražany i všechny návštěvníky hlavního města obrovská atrakce. O tomto řešení jsme přitom rozhodli až dnes v poledne. Původně měl na Václavském náměstí stát přírodní smrk z oblasti Černého dolu v Krkonoších, ale nakonec jsme zvolili variantu s umělým stromem. Na Staroměstském náměstí však vztyčíme klasický dvacetimetrový smrk z Janských Lázní," vysvětluje za pořadatele vánočních trhů Libor Votruba.

Patnáct metrů vysoký umělý symbol Vánoc začnou na Václavském náměstí instalovat v úterý 22. listopadu. Pražané se však rozhodně nemusejí obávat, že tato neobvyklá novinka naruší kouzlo vánoční atmosféry. Naopak - kromě tradičních ozdobných koulí ho přikrášlí speciální světelná výzdoba v podobě 60 000 tzv. ledových žárovek, 30 000 žárovek a 300 fleší produkujících výboje.

Životnost umělého stromu se odhaduje na patnáct až dvacet let. Je samonosný, jeho statiku zajistí závaží zavěšená uvnitř konstrukce. Jen pro srovnání: spotřeba energie je u něj šestnáctkrát nižší než u klasické výzdoby přírodního stromu.

"Pro návštěvníky trhů to bude mít ještě jeden pozitivní vliv. Z Václavského náměstí zmizí obvyklá kotvící lana a železobetonové bloky, které v minulosti zabíraly příliš mnoho prostoru. Tržiště se tak stane mnohem průchodnější a prostornější. Ze stejného důvodu letos na Václavském náměstí nepostavíme ani dřevěný můstek," uvádí Libor Votruba.

Přírodní vánoční smrk pro Staroměstské náměstí se začne kácet v pondělí 21. listopadu v Janských Lázních.

Reklama

Výběr článků

Načítám