Hlavní obsah

Vánoční knihy - 46. týden

Z nových knih určených pro předvánoční trh vám Novinky doporučují nový detektivní román Roberta B. Parkera Poslední sbohem. V knize Karneval revoluce je rozebíráno pozadí revolučního roku 1989 nejen u nás. Na vánoční trh patří také pohádky - právě vychází sbírka oblíbených příběhů Boženy Němcové a Karla Jaromíra Erbena České pohádky.

Článek

Robert B. Parker: Poslední sbohem

Soukromý detektiv Spenser již dlouhou dobu hrdinou detektivních příběhů spisovatele Roberta B. Parkera.

Spenserovi oznámí jeho životní láska Susan Silvermanová, že ho opouští a odjíždí do Kalifornie, aby našla sama sebe. Spenser je na dně, přesto se rozhodne ujmout případu zmizelé tanečnice Sherry, který ho vzápětí přivádí k podezřelé církvi, jež tuto dvacetiletou dívku údajně unesla, aby ji podivnými praktikami získala do svých řad. Postupně však vychází najevo, že nic není takové, jak se zdá, a zatímco se příběh dále komplikuje, vnitřně rozjitřený Spenser zdánlivě dělá jednu botu za druhou.

BBart, váz.,  200 str., 199 Kč

České pohádky

Dárková publikace přináší nejkrásnější české pohádky Karla Jaromíra Erbena a Boženy Němcové. Najdeme tu například Zlatovlásku, Tři zlaté vlasy děda Vševěda, Prince Bajaju, Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého, Rozum a Štěstí i další pohádkové texty, které patří do zlatého fondu české literatury pro děti. Pohádky vybrala a upravila Melita Denková, která se rovněž postarala o výběr ilustrací z díla Artuše Scheinera, známého ilustrátora 30. let minulého století.

Knižní klub, váz., 328 str., 349 Kč

Lisa Gardnerová: Dokonalý manžel

Lisa Gardnerová je autorkou napínavého šokujícího thrilleru Náhradní dcera. V jejím novém románu se seznámíme s Tess, šťastně vdanou obyčejnou ženou.

Dva roky poté, co se Tess provdala za Jima Becketta a porodila mu dítě, se tento pohledný, šarmantní a vážený policista ocitl za mřížemi. Nade vší pochybnost se prokázalo, že je brutálním vrahem deseti mladých žen. Přestože je uvězněn v žaláři s maximální ostrahou, prohnanému zabijákovi se podaří utéct. Pro Tess se náhle život stává smrtelně nebezpečnou hrou, v níž může na každém kroku číhat past... Mladá žena se však rozhodne vzít ochranu svou i své malé dcerky do vlastních rukou.

Columbus, váz., 384 str., 299 Kč

Padraic Kenney: Karneval revoluce: Střední Evropa 1989

Kniha přináší vylíčení revolucí, které v Evropě smetly komunismus. Nabízí pohled za scénu, na hnutí obyčejných lidí, která tuto revoluci umožnila.

Padraic Kenney spojil své zkušenosti z období Solidarity v Polsku s citlivostí historika a přibližuje srdce a mysli revolucionářů po celé střední Evropě, kteří pak zmizeli zpět do každodenního života. Je to strhující příběh hudebníků, výtvarníků a herců pouličního divadla, kteří podvraceli tradice a státní moc; příběh mladých společenských hnutí, jež se v osmdesátých letech objevila v Polsku, Východním Německu, Československu, Maďarsku a v částech Jugoslávie a Sovětského svazu.

BBart, překlad Petruška Šustrová, váz., 392 str., 249 Kč

Philip Roth: Lidská skvrna

Philip Roth obdržel za knihu Lidská skvrna, která je obecně považována za jeden z největších amerických románů, v roce 2000 prestižní Faulknerovu cenu PEN klubu.

Nathan Zuckerman, Rothovo alter ego, tu vypráví příběh Colemana Silka, významného profesora klasické literatury, jenž byl na základě vykonstruovaného obvinění z rasismu donucen k odchodu z jedné univerzity v Nové Anglii, a postupně odhaluje obrovské tajemství, jež Coleman celý život skrýval i před svými nejbližšími. Kniha je tak současně i kronikou morálního a politického ovzduší Ameriky 90. let 20. století - Clintonova sexuálního skandálu, "tyranie slušnosti" a politiky extrémní rasové korektnosti.

Volvox Globator, překlad Jiří Hanuš, 360 str., váz., cena 339 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám