Hlavní obsah

EK plánuje vytvořit středomořské bezpečností síly

– MADRID

Evropská komise plánuje, že ve Středomoří vytvoří bezpečnostní síly, které zamezí přílivu nelegálních utečenců ze severní Afriky do Evropy. V sobotu to uvedl evropský komisař Franco Frattini.

Článek

Nebezpečné převozy na vratkých plavidlech, které převáděči organizují ve Středomoří například mezi Tuniskem a Marokem a Španělskem a Itálií, jsou jedním z hlavních způsobů, jak se na starý kontinent nelegálně dostávají utečenci. Tisíce lidí při těchto pokusech proniknout do Evropy podle nevládních organizací ale přichází o život poté, co se jejich plavidla převrátí.

Španělský deník El Mundo cituje Frattiniho, který prý o plánu EK informoval tamního premiéra José Zapatera. "Na jaře 2006 budeme v pozici, kdy bude možné uvažovat o středomořské gardě, síle, na níž by se podílely různé evropské země loděmi, technologiemi i policisty a hraničními úředníky," uvedl komisař.

"Hlavní věcí je zabránit obchodování s lidskými bytostmi," prohlásil Frattini. Podle něj by společné síly byly efektivnější než policejní spolupráce založená jen na bilaterálních dohodách mezi jednotlivými státy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám