Hlavní obsah

Internetové obchody čekají o Vánocích růst tržeb o 40 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé letos před Vánocemi utratí v internetových obchodech o 40 procent více než loni. Velcí prodejci odhadují, že proti ostatním měsícům v roce porostou v listopadu a v prosinci tržby až na 2,5násobek.

Článek

Příjmy internetových obchodníků za celý letošní rok by se mohly pohybovat kolem devíti miliard korun, zjistila ČTK.

Největší tuzemská skupina obchodů Internet Mall zaznamenala podle marketingového ředitele Michala Poběžala již v říjnu proti loňskému roku růst počtu objednávek o třetinu, a další zvýšení pak čeká v listopadu a v prosinci.

Obchodníci se shodují, že zákazníků na internetu přibývá a vánoční nákupní horečka letos začíná dříve než v minulých letech. "To ovlivnila jak marketingová komunikace, tak i zkušenosti zákazníků z minulých let, protože ani sebelepší internetový obchod není schopen vždy dodat všechno zboží objednané 22. prosince do Štědrého dne," uvedl marketingový ředitel InternetShops Tomáš Kudweis.

Mezi tradiční hity patří knihy, filmy, hudební CD, mobilní telefony, digitální fotoaparáty či MP3 přehrávače. Letos by je mohly doplnit parfémy, hračky a hodinky, ale i LCD a plazmové televize a kuchyňské roboty. Velkou zájem si obchodníci slibují u nového dílu knihy o Harrym Potterovi. "Naším tajným tipem by mohly být meteorologické stanice. Je to zajímavý dárek za zajímavou cenu," uvedl obchodní ředitel serveru Obchodni-dum.cz Petr Šebek.

Chování spotřebitelů se letos příliš nezměnilo. "Je to dáno tím, že zákazníkům na internetu je dnes hodně služeb nabízeno jako standard. Ať už jde o dopravu vlastním řidičem až do domu, vyřízení splátkového prodeje on-line, placení on-line pomocí karet nebo odvoz dosloužilého spotřebiče," míní Šebek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám