Hlavní obsah

Peníze z EU bude ČR asi vracet

Právo, ČTK, svj,apb
PRAHA

Evropská unie zřejmě bude chtít po České republice, aby jí vrátila 229 miliónů korun dotací, které se pokusila na ministerstvu pro místní rozvoj zpronevěřit skupina úředníků kolem bývalého náměstka ministra Pavla Němce Petra Formana.

Článek

Právu to v úterý sdělila mluvčí zastoupení Evropské komise (EK) v Praze Catherine Susteková. Podle mluvčí EK Any-Pauly Laissyové však Brusel bude čekat až na konečný verdikt českých orgánů, než se rozhodne žádat o případné vrácení peněz.

"Napřed se to musí vyšetřit, musí se přesně zjistit, o kolik peněz šlo a jaké byly důvody," uvedla. Ředitel odboru vnějších vztahů ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Radek Holý řekl Právu, že peníze byly prostředky z fondů Phare určené na podporu malého a středního podnikání. Nepotvrdil však informaci některých médií, že je Evropská unie poskytla Česku na zcela konkrétní a účelově vázané projekty.

EK vymáhá prostředky, které poskytla členským státům, pokud dojde k jejich zpronevěře, případně jsou-li vynaloženy nesprávně. Podle toho posuzuje také velikost sumy, která se má vracet.

V krajním případě by mohla pozastavit vyplácení prostředků na projekty v zemi, kde by chyběly záruky, že budou správně použity; to zatím Praze ale nehrozí. "Fakt, že případ odhalily české orgány, zatím spíše hraje ve prospěch ČR," řekl v úterý ČTK nejmenovaný zdroj EK.

Klíčová akcie se zatím hledá marně

Šest mužů a dvě ženy čelí jako organizovaná skupina obviněním z podvodu a praní špinavých peněz, za což jim hrozí až 12 let vězení. Jsou podezřelí z toho, že se chtěli přes Nadaci pro rozvoj regionů obohatit o 229 miliónů korun, které v ní zbyly z celkem 317 miliónů korun.

Sumu 317 miliónů EU od roku 1994 poskytla nadaci na projekty rozvoje podnikání v Česku. Z likvidačního zůstatku nadace se prý snažili odstranit nejdřív 144 a pak 85 miliónů korun.

Podle státního zástupce Borise Havla zbývá policistům dohledat sice už jen 27 miliónů, ale ani 144 miliónů zajištěných na účtu u J Banky není dosud zcela v bezpečí.

Policisté totiž nemohou nikde najít klíčovou akcii, jejíž držitel je oprávněn s milióny z EU nakládat. "Obvinění říkají, že akcii nemají a že o ní nevědí," uvedl včera Havel. "Dokud akcii nemáme, trvá důvod vazby," konstatoval Havel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám